vineri, 11 aprilie 2014

Alimentație sănătoasă

Clasa a VIII-a B
dirig. prof. Marius PINTEA
Alimentaţia este un proces voluntar şi conştient, şi de aceea educabil. Aceasta depinde de o decizie liberă a individului. Aderarea la obiceiurile alimentare mai sănătoase reclamă o convingere profundă. Alimentaţia este fără îndoială obiceiul care influenţează cel mai mult sănătatea oamenilor. Nu degeaba obiceiul de a mânca este cel care se repetă cel mai constant de-a lungul vieţii noastre.
Proiectul implementat a avut ca scop general conștientizarea elevilor cu privire la riscurile la care se expun consumând o alimentație nesănătoasă și având un orar haotic în alimentarea organismului.
Activitățile desfășurate au urmărit informarea și documentarea elevilor cu privire la diferitele tipuri de mâncare pe care le consumăm. Activitățile s-au concretizat în realizarea de PPT-uri, eseuri informaționale și susținerea lor în fața colegilor din școală, realizarea unor feluri de mâncare sănătoasă (ECO) precum și prezentarea acestor în fața unui juriu format din cadrele didactice ale liceului. Criteriile de evaluare ale concursului „O alimentație sănătoasă” au fost: documentarea și informarea (varietatea resurselor infodocumentare, credibilitatea surselor documentare folosite, specificarea surselor folosite etc.), PPT (aranjarea slide-urilor, succesiunea logica a argumentării, prezentarea materialului), masa festivă (diversitatea preparatelor culinare, design-ul preparatelor și al aranjării mesei) prezentarea preparatelor (originalitate, creativitate, spontaneitate etc.)
La sfârștul activității elevi au înțeles că alimentele pe care le consumăm conţin diverse substanţe nutritive, fiecare îndeplinind o anumită funcţie în organism. Unele construiesc şi repară ţesuturi – care sunt componentele organismelor noastre cum ar fi oasele, muşchii, pielea, părul etc. Altele furnizează energie sau elimină toxinele care, dacă nu ar fi eliminate ar fi un pericol pentru organism, deci este important să se consume o varietate de alimente care împreună să conţină cantitatea potrivită din fiecare substanţă nutritivă. Dacă un aliment este consumat în exces, iar altul nu este consumat îndeajuns, unele funcţii ale corpului vor fi afectate, reflectându-se în starea generală a sănătăţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu