vineri, 24 ianuarie 2020

Unirea din 1859,primul pas spre formarea României Mari, moment celebrat la Liceul Teoretic Teiuș

La Liceul Teoretic din Teiuş, marcarea evenimentelor cu semnificaţie istorică prin manifestări specifice,  este deja o tradiţie. La început de an, data de 24 ianuarie ne oferă prilejul rememorării evenimentelor petrecute în urmă cu 161 de ani, când Moldova şi Ţara Românească s-au unit sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, prin dubla sa alegere în 5 ianuarie la Iaşi şi în 24 ianuarie la Bucureşti.
Pentru a păstra vii  în memoria noastră  evenimentele petrecute atunci, am iniţiat un proiect intitulat „Mica Unire - oameni, fapte, locuri”, pe care l-am realizat în parteneriat cu Primăria oraşului Teiuş şi cu Biblioteca orăşenească Teiuş. Această activitate este parte integrantă a Proiectului privind Învățământul Secundar (ROSE), Schema de Granturi pentru Licee. Acordul de grant nr. 272/SGL/RII din data de 01.10.2018 a fost semnat pentru subproiectul „SCOP – Susținere. Consiliere. Orientare. Progres. Evenimentul respectă obiectivul general al proiectului ROSE care este reprezentat de creșterea interesului elevilor pentru învățare prin aplicarea unui pachet educațional modern în vederea facilitării accesului la învățământul terțiar și a unei bune integrări socio-profesionale.
Activităţile desfăşurate în 23 ianuarie au  avut atât caracter ştiinţific - comunicări ştiinţifice, PPT-uri, colaje - inspirate din evenimentele unirii, cât şi activităţi artistice - cântece, poezii, desene.
Evenimentul a fost marcat atât la nivel de ciclu de învăţământ primar şi gimnazial cât şi liceal prin prezentarea semnificaţiei istorice a zilei de 24 ianuarie 1859, realizată de profesor Nicoleta Cîmpean, iar apoi, toţi cei prezenţi s-au prins într-o horă a unirii.
La această manifestare au fost prezenţi, pe lângă elevii şi profesorii liceului şi primarul oraşului Teiuş, domnul ing. Mirel Vasile Hălălai cât consilieri locali şi reprezentanţi ai Primăriei Teiuş „Prin derularea activității „Mica Unire – oameni, fapte și locuri” am dorit să transmitem elevilor mai mult decât prezentarea unor evenimente istorice, care au avut o relevanță definitorie în istoria națională. Am încercat să dezvoltăm elevilor dragostea și respectul față de valorile naționale, să insuflăm că „unitatea” este un atribut uman care trebuie să ne definească și în societatea contemporană” a declarat prof. Marius Cosmin PINTEA, directorul unității de învățământ.

miercuri, 15 ianuarie 2020

PROIECTUL „DETECTIVI PE TĂRÂMUL EMOȚIILOR” DERULAT DE LICEUL TEORETIC TEIUȘ, ALBA, A AJUNS LA FINAL


30 de elevi, aflați în situații de risc, din ciclul primar de la Liceul Teoretic Teiuș, Alba, au participat în perioada octombrie – decembrie 2019 la 24 de ședințe de consiliere de grup în cadrul proiectului „Detectivi pe tărâmul emoțiilor”.
Proiectul „Detectivi pe tărâmul emoțiilor” este finanțat prin programul Start ONG, program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere și instituțiilor non-administrative.
„La vârsta școlară mică, elevii învață mai ușor prin activități ludice, interacțiunea cu ceilalți copii de vârsta lor și povești. În cadrul ședințelor de consiliere de grup elevii au fost foarte deschiși și implicați în activitățile propuse, și-au dezvoltat abilități de comunicare, au învățat despre ei și despre ceilalți, despre emoții și despre cum le pot gestiona în mod eficient” a declarat Popescu Ioana-Mirela, psiholog și profesor consilier școlar în cadrul Liceului Teoretic Teiuș, Alba. 
Mai mult, 10 cadre didactice din aceeași unitate școlară au participat la workshopul „Dezvoltarea socio-emoțională a elevilor din ciclul primar”, workshop susținut psihologul școlii și care a avut ca scop eficientizarea proiectelor propuse de către cadrele didactice din ciclul primar prin conștientizarea importanței adaptării și diversificării activităților ce vizează dezvoltarea socio-emoțională a elevilor aflați în diferite situații de risc.
„De asemenea, valoarea acestui proiect este dată și de implicarea beneficiarilor indirecți ai proiectului, părinții elevilor, prin dezvoltarea socio-emoțională a copiilor și ameliorarea tulburărilor de comportament, de beneficiile aduse unității de învățământ prin scăderea riscului de abandon școlar și a violenței în mediul școlar și de beneficiile sociale prin eficientizarea integrării și adaptării în societate a elevilor participanți” ne-a declarat directorul unității de învățământ, prof. Marius Cosmin Pintea.