sâmbătă, 28 februarie 2015

Cadrul didactic, promotor al dimensiunii europene în educație

Simpozionul judeţean didactico-ştiinţific, Cadrul didactic, promotor al dimensiunii europene în educaţie, a supus atenţiei importanţa definitorie a implementării unei pedagogii moderne racordată la cerinţele societăţii secolului XXI. În contextul globalizării, cadrul didactic joacă un rol important în pregătirea elevilor din punct de vedere intelectual, al abilităţilor, al deprinderilor şi nu în ultimul rând, al competenţelor vehiculate la nivel european şi nu numai. Astfel, simpozionul a provocat unităţile de învăţământ să propună cadrelor didactice de predare şi cadrelor didactice auxiliare adoptarea unor priorităţi de formare şi dezvoltare profesională precum ar fi: profesionalizare prin creşterea calităţii şi menţinerea actualizării activităţii, indiferent de rolul care le revine; dezvoltarea competenţelor profesionale, complementare şi transversale; eficientizarea lucrului în echipă în procesul de predare-învăţare; elaborarea standardelor de predare şi evaluare, în vederea atragerii elevilor către şcoală şi performanţă; îmbunătăţirea constantă a procesului instructiv-educativ-evaluativ.
Scopul fundamental al simpozionului l-a reprezintat creşterea calităţii actului educaţional şi accentuarea importanţei şi valorii formative a dimensiunii europene în educaţie, având în vedere caracterul inovativ pe care orice cadru didactic trebuie să-l demonstreze.
Publicul vizat de obiectivele proiectului a fost format din cadre didactice de predare (educatoare, învăţători, profesori etc.), cadre didactice auxiliare (secretari, administratori financiari, administratori de patrimoniu etc.) și personalul de conducere, îndrumare şi control (directori, directori adjuncţi, inspectori etc.).
Activitățile propuse în derularea simpozionului s-au concretizat în elaborarea și susținerea unor lucrări metodico-ştiinţifice, având ca temă generală CADRUL DIDACTIC, promotor al dimensiunii europene în educaţie (lucrări, referate, exemple de bună practică, proiecte educaţionale de succes, proiecte extracurriculare şi extraşcolare pe teme europene, abordări pluri- şi cross- curriculare în învăţământul românesc, informatizarea sistemului naţional de învățământ etc.).
Produsul final este constituit din lucrările realizate și publicate în format electronic pe CD-ul cu ISBN 978-973-0-18304-7: Cadrul didactic, promotor al dimensiunii europene în educaţie. Menționăm că în cadrul simpozionului s-au înscris 77 de lucrări metodico-științifice, iar sustenabilitatea proiectului constă în posibilitatea continuării şi extinderii proiectului prin realizarea de noi abordări şi parteneriate similare cu alte instituţii interesate.
„Trăim într-o societate în care modul de a fi îl reprezintă informaţia şi reuşita profesională este dată de gestionarea acesteia în folosul evoluţiei intelectuale. Cadrului didactic, aflat în contextul informaţiei, care tinde să devină agresivă, îi revine rolul clar de a se adapta prin adecvarea stilului didactic, a metodelor şi procedeelor, a materialelor şi mijloacelor didactice utilizate în demersul educativ, la cerinţele unei societăţi aflate într-o continuă şi accelerată schimbare” a declarat dir. adj. prof. Marius Cosmin Pintea

Partenerii simpozionului: Inspectoratul Școlar Județean Alba, Casa Corpului Didactic Alba, Primăria Teiuș.

vineri, 20 februarie 2015

Ziua Siguranţei pe Internet 2015

LICEUL TEORETIC TEIUȘ s-a alăturat altor sute de şcoli şi organizaţii care au sărbătorit Ziua Siguranţei pe Internet şi care au promovat folosirea responsabilă a Internetului şi noilor tehnologii de către copii.
Cu ocazia Zilei Siguranţei pe Internet,  LICEUL TEORETIC TEIUȘ a organizeazat activități prin care elevii să conștientizeze importanța adoptării unui comportament civilizat în utilizarea Internetului. De asemenea s-au accentuat posibilele pericole care pot surveni pe parcursul navigării pe diferite platforme de socializare utilizate în mediul online.
Ziua Siguranţei pe Internet a fost celebrată marţi, 10 Februarie 2015 şi propune tema „Împreună facem Internetul mai bun!”  oferind oportunitatea abordării într-o manieră non-formală a aspectelor pozitive pe care mediul online le are în dezvoltarea copiilor şi tinerilor şi, totodată, a rolului pe care fiecare dintre noi îl avem în crearea unui Internet mai bun. 
„Cu ocazia Zilei siguranţei pe Internet se implementează în peste 100 de ţări campanii educaţionale care promovează mesajul „Împreună facem Internetul mai bun!” cu sprijinul şcolilor, părinţilor, autorităţilor, societăţii civile şi presei naţionale. Experienţa din ultimii ani a Organizaţiei Salvaţi Copiii care implementează în România proiectul Sigur.info demonstrează interesul a tot mai multe instituţii de învăţământ de a se alătura iniţiativei de promovare a siguranţei pe Internet în rândul copiilor şi părinţilor. Începând cu anul 2009 peste 700 de şcoli au ales să se implice în activităţile propuse de echipa Sigur.info şi sperăm ca prin noul Ghid al sigurantei pe Internet lansat de Organizaţia Salvaţi Copiii în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale activităţile educaţionale care vizează acest subiect să fie implementate în toate şcolile din România. Mulţumim LICEULUI TEORETIC TEIUȘ pentru deschiderea de a se alătura iniţiativei internaţionale.” declară Georgiana Roşculeţ, coordonator educativ Sigur.info.