miercuri, 27 februarie 2013

Horea, fiul Apusenilor

HOREA, CLOȘCA ȘI CRIȘAN - modele de urmat


Răscoala lui Horea, Closca și Crișan a avut un răsunet destul de puternic, atât în literatură, cât și în istorie, explicabil prin amănuntele de un crud dramatism, care oferă de la sine subiecte literare, dar și importanta semnificație pe care i-a dat-o ideologia liberală a veacului XIX. Se poate observa că literatura românească a răscoalei urmează de aproape cercetările istorice.
Proiectul își propune tratarea acestei teme din dublă perspectivă: istorică și literară, dorind să evidențieze importanța națională a evenimentelor conduse de Horia, Cloșca și Crișan.
Activitățile proiectului:
Prezentarea cadrului istoric al evenimentului și amprenta pe care a lăsat-o asupra evoluției poporului român.
Vizionarea documentarului „Gorunul lui Horea”- un documentar care tratează răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, punând un accent deosebit pe dăruirea şi iubirea față de țară a celor menţionaţi.
Vitejia, curajul, dragostea de ţară, dedicarea sunt calităţi dovedite de Horea, Cloşca şi Crişan care au influenţat creaţiile literare, fiind cântate de mulţi autori importanţi ai literaturi noastre. Medalionul literar a cuprins recitarea unor poezii care au ca temă calităţile menţionate. Acestea au fost pregătite de:
1. Rațiu Andreea, Bisericuța din Albac de Octavian Goga;
2. Nistor Adelina, Horia de Victor Eftimiu;
3. Boțan Alina, Lancia lui Horia, trista prada de Ion Mărgineanu;
4. Smajlovic Amela, Horia de Petru Anghel;
Vizionare unui colaj de imagini, prezentând locurile natale ale celor trei mari reprezentanți ai poporului român: Horea, Cloşca şi Crişan, având ca fundal sonor cântecul Lancea lui Horea, interpretat de Cristian Buica şi versuri de Adrian Păunescu.
Prezentarea cărţii Horia – mare împărat de Ion Mărgineanu, realizată de eleva Bordeianu Georgiana din clasa a VII-a B; Cartea este o antologie de poezie dedicată marelui erou național: Horea;
Înmânarea diplomelor de participare la Olimpiada de istorie, faza zonală.
Audierea melodiei Noi suntem cei chemaţi să apărăm, interpretată de Corul Bărbătesc din Finteuşul Mare, care prin versurile ei trasează responsabilitatea iubirii de țară pe umerii generaţiilor contemporane.
Invitați: d-ul primar Mirel Hălălai, d-ul Virgil Grosu, prof. Ion Ardelean, d-ul director Octavian Rusu, d-na director adjunct Romana Şufană şi doamnele profesoare Nicoleta Cîmpean şi Teodora Ancateu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu