vineri, 22 decembrie 2017

Campania locală de voluntariat „Cozonacul de Crăciun” organizată de Liceul Teoretic Teiuș, Alba

În perioada 18 – 22 decembrie elevii Liceului Teoretic Teiuș, Alba, pe lângă participarea la procesul educațional au derulat activități extracurriculare diverse în cadrul campaniei de voluntariat „Cozonacul de Crăciun”. În acest context, elevii Liceului Teoretic Teiuş şi comunitatea locală, s-au mobilizat, ca prin efortul lor să contribuie la realizarea unor mici cadouri, ce au fost dăruite, în semn de solidaritate, în preajma sărbătorilor de iarnă, copiilor aflați în situația de risc social.
Proiectul a comportat 4 etape: identificarea grupului țintă, strângerea de fonduri sau resurse materiale, realizarea și distribuirea cadourilor.
În prima etapă s-au identificat 108 preșcolari și elevi aflați în situații dificile și cu o stare financiară precară, constituindu-se astfel grupul țintă, beneficiarii direcți ai campaniei.
A doua etapă s-a concretizat prin organizarea, conform tradiţiei, a unui târg de Crăciun unde au fost comercializate obiectele decorative confecţionate de copiii de la grădiniţă, de elevii claselor I – IV, felicitările şi jucăriile donate de elevii claselor V–VIII, obiectele de îmbrăcăminte donate de elevii claselor IX – XII, obiecte decorative realizate de elevii claselor a X-a şi felicitări realizare de elevii claselor a IX-a. Au fost comercializate, de asemenea şi picturi realizate de elevii Cercului de pictură al Liceul Teoretic Teiuş, coordonaţi de dl prof. Călin Cotoară, cu sprijinul Clubului Rotary Teiuş, elevii demonstrându-și abilitățile și competențele de antreprenoriat.
Etapa de realizare și distribuire a cadourilor de către voluntarii campaniei "Cozonacul de Crăciun" le-a oferit oportuniatea de a experimenta că bucuria de a dărui poate fi mai puternică şi mai profundă decât bucuria de a primi. Astfel, în data de 20 decembrie, voluntarii au dăruit pachetele celor 21 de elevi beneficiari din clasele ciclului primar de la Liceul Teoretic Teiuş, celor 36 de elevi beneficiari de la Centrul Cultural Educaţional Multifuncţional PRO Romanes Teiuş precum și celor 17 copii beneficiari de la Asociaţia "Sfântul Apostol Petru" din Teiuş, iar în data de 21 decembrie, ultima zi a campaniei, cei 35 de beneficiari din Căpud, şcolari şi preşcolari, i-au întâmpinat pe Moş Crăciun, pe Crăciuniţa lui şi pe membrii Consiliului Elevilor – voluntari ai campaniei, cu cântece şi poezii.
Scopul proiectului este redescoperirea solidarităţii umane şi a tradiţiilor româneşti specifice Naşterii  Domnului precum și sprijinirea persoanelor care se confruntă cu o situaţie materială precar, sensibilizarea opiniei publice şi stimularea acesteia asupra problemelor cu care se comunitatea locală și educarea copiilor în spiritul democrației și voluntariatului.
„În cadrul campaniei „Cozonacul de Crăciun” liceenii au reușit să înțeleagă că a fi voluntar înseamnă să ai puterea de a schimba lumea, să ai șansa de a te descoperi sau a te redescoperi, precum și să trăiești un sentiment inegalabil de împlinire sufletească. Campania a reunit voluntariatul, înțeles ca expresie a democrației, cu oportunitatea de implicare activă în viața comunității prin: atitudine, dorința de a fi mai bun și responsabilizare socială. Cred că follow up-ul acestei acțiuni va deschide noi orizonturi în modul de raportare al elevilor față de societatea și comunitatea în care trăim” ne-a declarat directorul unității de învățământ prof. Marius Cosmin PINTEA

Organizatorul, Liceul Teoretic Teiuș, Alba – Consiliul Elevilor Teiuș s-a bucurat de sprijinul acordat de partenerii proiectului: Primăria Teiuș, Poliția Teiuș, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Casa Corpului Didactic Alba, Clubul Rotary Teiuș.onal au derulat activități extracurriculare diverse în cadrul campaniei de voluntariat „Cozonacul de Crăciun”.

vineri, 8 decembrie 2017

Atelier mondial de programare la Liceul Teoretic Teiuș, Alba

În săptămâna 4-10 decembrie elevii Liceului Teoretic Teiuş au avut oportunitatea de a învăța în atelierul de programare ce aparține „celui mai de amploare eveniment IT din lume” – așa cum a fost numit Hour of code, încă din 2014, când România s-a alăturat acestei mișcării.

Timp de o oră, școlarii aflați la vârstre diferite au făcut cunoștință cu tehnica algoritmică având ca aplicabilitate probleme atractive sub forma unor jocuri sprijinite prin tutoriale în diverse limbi, deoarece Hour of code, este un eveniment internațional care își propune atragerea tinerei generații și nu numai în domeniul IT. 

„Micii programatori” au avut ocazia de a se iniția în tainele programării, prin intermediul unor jocuri rezolvate prin linii de cod (în limbile română sau engleză). Munca celor antrenați în joc a fost răsplătită prin promovarea la un nivel superior, iar la final prin mult dorita diplomă. 

Tehnica gândită în cadrul acestor jocuri este de a face elevul să-și învingă „frica programării”, „teama de necunoscut” micul programator începând cu ceva simplu, ca apoi treptat să ajungă la situații problematice pe care le depășește cu ușurință datorită experienței acumulate anterior. Fiecare nivel superior face o scurtă referire la întâmplarea petrecută de agent în nivelul anterior. 

Pentru elevii adolescenți, acest tip de programare este o „adevărată distracție”, o muncă ușoară comparat cu rezolvarea complicată a problemelor matematice.
Anul 2017 reprezintă un an al tehnologiei, al inovației și al deschiderii spre nou, de aceea în cadrul Liceului Teoretic Teiuș, elevi de vârstre diferite au participat la acest eveniment global. În cadrul activității elevii au fost susținuți și ajutați de către cadre didactice pregătite pentru o educație de calitate, modernă și europeană. Pentru a implica cât mai mulți elevi s-au susținut activități în zile și la ore diferite. Tehnicile aplicate în cadrul acestei ore de programare au fost variate, adaptate particularităților de vârstră și potențialului intelectual al elevilor. 
„Efortul echipei de implementare a proiectului educațional „Ora de programare” a fost răsplătit de către mulți elevi care și-au manifestat dorința de a avea un cont personal prin care să poată accesa platforma https://ro.code.org/ pentru a experimenta noi aplicații în timpul liber. Învățarea prin joacă este foarte utilă dezvoltând abilitățile cognitive complexe.”, ne-a declarat informatician Ioana Kosztandi.
Activitatea a fost coordonată de către prof. Marius Cosmin Pintea, prof. Gabriela Lascu, prof. Rusu Horațiu, prof. Venter Tunde Erika și inf. Ioana Kosztandi. 
„Hour of code reprezintă un instrument de învățare adaptat secolului XXI, devenind o metodă didactică de actualitate. Pe de altă parte participanții au învățat că tehnologia computerelor este distractivă și creativă, că este accesibilă la orice vârstă, tuturor elevilor, indiferent de proveniență.” ne-a declarat directorul liceului, prof. Marius Cosmin Pintea.

luni, 4 decembrie 2017

Consulul onorific al Republicii Franceze la Cluj-Napoca, Pascal FESNEAU în vizită de lucru la Liceul Teoretic Teiuș, Alba


Vizita a avut rolul de a populariza concursul "Premiile Cluburilor Francofone de Afaceri" care reprezintă o competiție derulată în parteneriat de Clubul Francofon de Afaceri din Cluj (C.FAC) și Clubul Francofon de Afaceri din Sibiu (C.FAS), alături de o serie de parteneri instituționali și din mediul de afaceri. Detaliile concursului au fost prezentate de managerul de proiect dna Ana-Maria HACMAN.

Concepută sub forma unor secțiuni tematice, ediția a IV-a a competiției lansează elevilor de liceu provocări în 4 domenii: Aeronautică, Industrie, Mediu/Sănătate și Scurt metraj. Vizând provocarea și implicarea unui număr cât mai mare de elevi de liceu, competiția promovează performanța în cele patru domenii mai sus menționate și francofonia în colegiile, liceele și școlile profesionale din Transilvania și regiunea de N-V a României.
Cluburile Francofone de Afaceri din Transilvania și regiunea de N-V a României au deosebita plăcere de a vă anunța lansarea și organizarea celei de-a IV-a ediții a competiției „Premiile Cluburilor Francofone de Afaceri”.