La Francoféte este un proiect interdisciplinar care îşi propune comunicarea în limba franceză prin diferite forme: desen, planşe, muzică, machete etc. S-au strâns 74 de lucrări, au fost realizate scenete, poezii, jocuri online, karaoke, emisiuni în limba franceză la radioul şcolii. Mulțumim pe această cale tuturor celor implicați şi partenerului de proiect, Primăria Oraşului Teiuş, reprezentată de dl. primar, dr. ing. Mirel Vasile Hălălai, care a recompensat cu premii un număr de 21 de elevi câştigători.
Limba franceză şi valorile solidarităţii, ale dialogului şi diversităţii culturale sunt celebrate de Ziua Internaţională a Francofoniei, prin mii de evenimente organizate în tot spaţiul francofon. Evenimentul a fost creat în 1998 de Organizaţia Internaţională a Francofoniei care reuneşte 890 de milioane de oameni care au în comun valorile francofoniei şi limba franceză.
Franceza este vorbita de 220 de milioane de oameni din întreaga lume şi este a treia cea mai folosită pe Web, este limba oficială în 32 de state membre ale OIF, fie singură, fie împreună cu alte limbi - engleza, araba, spaniola sau portugheza - şi este, complet sau în parte, limba maternă în Franţa, Belgia, Elveţia, Luxemburg şi Monaco.
În Franţa, Algeria, Canada, Maroc, Belgia, Cote d'Ivoire, Tunisia, Camerun, Republica Democrată Congo (RDC) şi Elveţia sunt cei mai mulţi francofoni, iar în Europa Centrală şi de Est în România, apoi Polonia şi Republica Moldova.
În România peste 25% dintre români vorbesc limba franceză, un record pentru o ţară în care limba oficială nu este franceză. Sunt mai mult de 14 mii de profesori de limba franceză care se învaţă în grădiniţe, şcoli şi licee - există mai mult de 50 de licee cu secţii bilingve franceză-română, iar un număr important de tineri între 10-18 ani studiază toate disciplinele în franceză. Toate acestea le arată tinerilor că există un viitor pentru francofoni.