miercuri, 27 februarie 2013

Horea, fiul Apusenilor

HOREA, CLOȘCA ȘI CRIȘAN - modele de urmat


Răscoala lui Horea, Closca și Crișan a avut un răsunet destul de puternic, atât în literatură, cât și în istorie, explicabil prin amănuntele de un crud dramatism, care oferă de la sine subiecte literare, dar și importanta semnificație pe care i-a dat-o ideologia liberală a veacului XIX. Se poate observa că literatura românească a răscoalei urmează de aproape cercetările istorice.
Proiectul își propune tratarea acestei teme din dublă perspectivă: istorică și literară, dorind să evidențieze importanța națională a evenimentelor conduse de Horia, Cloșca și Crișan.
Activitățile proiectului:
Prezentarea cadrului istoric al evenimentului și amprenta pe care a lăsat-o asupra evoluției poporului român.
Vizionarea documentarului „Gorunul lui Horea”- un documentar care tratează răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, punând un accent deosebit pe dăruirea şi iubirea față de țară a celor menţionaţi.
Vitejia, curajul, dragostea de ţară, dedicarea sunt calităţi dovedite de Horea, Cloşca şi Crişan care au influenţat creaţiile literare, fiind cântate de mulţi autori importanţi ai literaturi noastre. Medalionul literar a cuprins recitarea unor poezii care au ca temă calităţile menţionate. Acestea au fost pregătite de:
1. Rațiu Andreea, Bisericuța din Albac de Octavian Goga;
2. Nistor Adelina, Horia de Victor Eftimiu;
3. Boțan Alina, Lancia lui Horia, trista prada de Ion Mărgineanu;
4. Smajlovic Amela, Horia de Petru Anghel;
Vizionare unui colaj de imagini, prezentând locurile natale ale celor trei mari reprezentanți ai poporului român: Horea, Cloşca şi Crişan, având ca fundal sonor cântecul Lancea lui Horea, interpretat de Cristian Buica şi versuri de Adrian Păunescu.
Prezentarea cărţii Horia – mare împărat de Ion Mărgineanu, realizată de eleva Bordeianu Georgiana din clasa a VII-a B; Cartea este o antologie de poezie dedicată marelui erou național: Horea;
Înmânarea diplomelor de participare la Olimpiada de istorie, faza zonală.
Audierea melodiei Noi suntem cei chemaţi să apărăm, interpretată de Corul Bărbătesc din Finteuşul Mare, care prin versurile ei trasează responsabilitatea iubirii de țară pe umerii generaţiilor contemporane.
Invitați: d-ul primar Mirel Hălălai, d-ul Virgil Grosu, prof. Ion Ardelean, d-ul director Octavian Rusu, d-na director adjunct Romana Şufană şi doamnele profesoare Nicoleta Cîmpean şi Teodora Ancateu.

joi, 21 februarie 2013

Vestimentația la romani

PROIECT DE ANIMAȚIE CULTURALĂ ȘI DOCUMENTARE

 Roma, pe lângă cei o mie de ani de istorie, nu a creat doar un imperiu, ci a dat viață și unei experiențe politice, militare, umane și sociale încă neegalate. Splendoarea civilizației sale a fost pe măsură și legăturile cu actualitatea atât de frecvete și profunde, încât cu toții avem impresia, ca să spunem, așa genetic. Nu este așa. Dacă multe aspecte ale vieții romane sunt, în mod surprinzător, identice cu cele de azi, încât dau impresia unei absolute, totale continuități, altele apar în schimb depărtate și străine sensibilității noastre, făcându-ne să simțim cu consternare vertiginozitatea secolelor care ne separă de strămoșii noștri. În acest proiect ne propunem să abordăm civilizația romană din perspectiva îmbrăcămintei, vestimentației și podoabelor purtate de romani.
Obiectivele propuse: cunoașterea unor repere din civilizația și lumea romană; cunoașterea aspectele semnificative, necunoscute, surprinzătoare și implicate în viața cotidiană a cetățenilor Romei; folosirea cheilor cărții în căutarea informației necesare: sumar, cuprins, index, glosar, erată; definirea și întocmirea unei bibliografii;
La proiect au participat elevii claselor a VIII-a (A,B,C). Proiectul a fost realizat în colaborare cu profesorul de disciplină (limba latină).


vineri, 1 februarie 2013

Mica Unire

HAI SĂ DĂM MĂNĂ CU MĂNĂ
”Unirea este actul energic al întregii națiuni române. Unirea, Națiunea a făcut-o” (Mihail Kogălniceanu)
Hora Unirii
Ziua de 24 ianuarie rămâne o filă mereu deschisă din cartea istoriei noastre naţionale, iar din 1859 încoace, marele eveniment, cel al Unirii Principatelor, îl sărbătorim cu mare fast. An de an, de la  această manifestare nu poate lipsi „Hora Unirii”, cunoscutul cântec pe versurile scrise de Vasile Alecsandri. Alexandru Ioan Cuza este cel care a condus pentru prima dată două ţări româneşti, diferite în acele vremuri, dar care s-au unit la 24 ianuarie, 1859. Este vorba de  Moldova şi Ţara Românească.
 
Obiectivele proiectului:
  • cunoaşterea importanţei şi semnificaţiei istorice a zilei de 24 Ianuarie ;
  • familiarizarea cu personalităţi ale istoriei noastre naţionale ;
  • cultivarea spiritului patriotic la  elevi ;
  • să înveţe cântecul Hora Unirii şi paşii de horă ;
  •   participe cu interes şi plăcere la activități culturale.
La activitate, pe langă elevii Liceului Teoretic Teiuș, au participat și: insp. prof. Corina Radu, primarul orasului Teiuș, d-nul Mirel Hălălai, dir. prof. Octavian Mihai Rusu, dir. adj. prof. Romana Șufană, toate cadrele didactice ale școlii și comunitatea locală.

Saptamana Eminescu

CONCURSUL EMINESCU ÎN CONTEMPORANEITATE
 
Prinsă în caleidoscopul timpului, imaginea lui Eminescu dobândește nuanțe diferite în încercarea de descifrare a realității sale sufletești. Fiecare  filă a operei sale este o căutare și o regăsire într-un univers ficțional.
Activitățile propuse, reprezintă pentru elevi, o provocare, pentru ca aceștia să-și manifeste talentul creativ, șlefuind forma cuvintelor, să atingă inima poetului și să-i pătrundă nemurirea.
Proiectul urmărește să încurajeze deschiderea culturală către forme multiple de manifestare artistică a elevilor, să valorifice potențialul creativ și interpretativ al acestora, pentru cultivarea simțului estetic și a gustului pentru lectură.
 
Obiectivele activitatii sunt:
  • aprofundarea cunoștințelor despre universul operei lui Eminescu ;
  • dezvoltarea abilităților de lectură ;
  • cultivarea simţului estetic (lectură, muzică, eseu) ;
  • familiarizarea cu textul poetic/liric ;
  • interpretarea, într-o manieră personalizată, în limbajele altor arte, a unor fragmente sau aspecte din operă ;
  • dramatizarea unor secvențe din textele eminescene.
Clasamentul concursului EMINESCU ÎN CONTEMPORANEITATE, desfășurat în perioada 14 – 18 ianuarie 2013

Clasele V-VI
LOCUL I – URSA MARIA LARISA, clasa a VI-a B
LOCUL al II-lea – SIMA MARIA ANDREEA, clasa a VI-a B
LOCUL al III-lea – OPRIȚA CĂTĂLIN, clasa a VI-a A
 
Clasele VII-VIII
LOCUL I – CIORBEA AURA, clasa a VIII-a B
LOCUL al II-lea – CÎMPIAN ANA MARIA, clasa a VIII-a B
LOCUL al III-lea – GHERMAN ALEXANDRA, clasa a VIII-a B