vineri, 22 decembrie 2017

Campania locală de voluntariat „Cozonacul de Crăciun” organizată de Liceul Teoretic Teiuș, Alba

În perioada 18 – 22 decembrie elevii Liceului Teoretic Teiuș, Alba, pe lângă participarea la procesul educațional au derulat activități extracurriculare diverse în cadrul campaniei de voluntariat „Cozonacul de Crăciun”. În acest context, elevii Liceului Teoretic Teiuş şi comunitatea locală, s-au mobilizat, ca prin efortul lor să contribuie la realizarea unor mici cadouri, ce au fost dăruite, în semn de solidaritate, în preajma sărbătorilor de iarnă, copiilor aflați în situația de risc social.
Proiectul a comportat 4 etape: identificarea grupului țintă, strângerea de fonduri sau resurse materiale, realizarea și distribuirea cadourilor.
În prima etapă s-au identificat 108 preșcolari și elevi aflați în situații dificile și cu o stare financiară precară, constituindu-se astfel grupul țintă, beneficiarii direcți ai campaniei.
A doua etapă s-a concretizat prin organizarea, conform tradiţiei, a unui târg de Crăciun unde au fost comercializate obiectele decorative confecţionate de copiii de la grădiniţă, de elevii claselor I – IV, felicitările şi jucăriile donate de elevii claselor V–VIII, obiectele de îmbrăcăminte donate de elevii claselor IX – XII, obiecte decorative realizate de elevii claselor a X-a şi felicitări realizare de elevii claselor a IX-a. Au fost comercializate, de asemenea şi picturi realizate de elevii Cercului de pictură al Liceul Teoretic Teiuş, coordonaţi de dl prof. Călin Cotoară, cu sprijinul Clubului Rotary Teiuş, elevii demonstrându-și abilitățile și competențele de antreprenoriat.
Etapa de realizare și distribuire a cadourilor de către voluntarii campaniei "Cozonacul de Crăciun" le-a oferit oportuniatea de a experimenta că bucuria de a dărui poate fi mai puternică şi mai profundă decât bucuria de a primi. Astfel, în data de 20 decembrie, voluntarii au dăruit pachetele celor 21 de elevi beneficiari din clasele ciclului primar de la Liceul Teoretic Teiuş, celor 36 de elevi beneficiari de la Centrul Cultural Educaţional Multifuncţional PRO Romanes Teiuş precum și celor 17 copii beneficiari de la Asociaţia "Sfântul Apostol Petru" din Teiuş, iar în data de 21 decembrie, ultima zi a campaniei, cei 35 de beneficiari din Căpud, şcolari şi preşcolari, i-au întâmpinat pe Moş Crăciun, pe Crăciuniţa lui şi pe membrii Consiliului Elevilor – voluntari ai campaniei, cu cântece şi poezii.
Scopul proiectului este redescoperirea solidarităţii umane şi a tradiţiilor româneşti specifice Naşterii  Domnului precum și sprijinirea persoanelor care se confruntă cu o situaţie materială precar, sensibilizarea opiniei publice şi stimularea acesteia asupra problemelor cu care se comunitatea locală și educarea copiilor în spiritul democrației și voluntariatului.
„În cadrul campaniei „Cozonacul de Crăciun” liceenii au reușit să înțeleagă că a fi voluntar înseamnă să ai puterea de a schimba lumea, să ai șansa de a te descoperi sau a te redescoperi, precum și să trăiești un sentiment inegalabil de împlinire sufletească. Campania a reunit voluntariatul, înțeles ca expresie a democrației, cu oportunitatea de implicare activă în viața comunității prin: atitudine, dorința de a fi mai bun și responsabilizare socială. Cred că follow up-ul acestei acțiuni va deschide noi orizonturi în modul de raportare al elevilor față de societatea și comunitatea în care trăim” ne-a declarat directorul unității de învățământ prof. Marius Cosmin PINTEA

Organizatorul, Liceul Teoretic Teiuș, Alba – Consiliul Elevilor Teiuș s-a bucurat de sprijinul acordat de partenerii proiectului: Primăria Teiuș, Poliția Teiuș, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Casa Corpului Didactic Alba, Clubul Rotary Teiuș.onal au derulat activități extracurriculare diverse în cadrul campaniei de voluntariat „Cozonacul de Crăciun”.

vineri, 8 decembrie 2017

Atelier mondial de programare la Liceul Teoretic Teiuș, Alba

În săptămâna 4-10 decembrie elevii Liceului Teoretic Teiuş au avut oportunitatea de a învăța în atelierul de programare ce aparține „celui mai de amploare eveniment IT din lume” – așa cum a fost numit Hour of code, încă din 2014, când România s-a alăturat acestei mișcării.

Timp de o oră, școlarii aflați la vârstre diferite au făcut cunoștință cu tehnica algoritmică având ca aplicabilitate probleme atractive sub forma unor jocuri sprijinite prin tutoriale în diverse limbi, deoarece Hour of code, este un eveniment internațional care își propune atragerea tinerei generații și nu numai în domeniul IT. 

„Micii programatori” au avut ocazia de a se iniția în tainele programării, prin intermediul unor jocuri rezolvate prin linii de cod (în limbile română sau engleză). Munca celor antrenați în joc a fost răsplătită prin promovarea la un nivel superior, iar la final prin mult dorita diplomă. 

Tehnica gândită în cadrul acestor jocuri este de a face elevul să-și învingă „frica programării”, „teama de necunoscut” micul programator începând cu ceva simplu, ca apoi treptat să ajungă la situații problematice pe care le depășește cu ușurință datorită experienței acumulate anterior. Fiecare nivel superior face o scurtă referire la întâmplarea petrecută de agent în nivelul anterior. 

Pentru elevii adolescenți, acest tip de programare este o „adevărată distracție”, o muncă ușoară comparat cu rezolvarea complicată a problemelor matematice.
Anul 2017 reprezintă un an al tehnologiei, al inovației și al deschiderii spre nou, de aceea în cadrul Liceului Teoretic Teiuș, elevi de vârstre diferite au participat la acest eveniment global. În cadrul activității elevii au fost susținuți și ajutați de către cadre didactice pregătite pentru o educație de calitate, modernă și europeană. Pentru a implica cât mai mulți elevi s-au susținut activități în zile și la ore diferite. Tehnicile aplicate în cadrul acestei ore de programare au fost variate, adaptate particularităților de vârstră și potențialului intelectual al elevilor. 
„Efortul echipei de implementare a proiectului educațional „Ora de programare” a fost răsplătit de către mulți elevi care și-au manifestat dorința de a avea un cont personal prin care să poată accesa platforma https://ro.code.org/ pentru a experimenta noi aplicații în timpul liber. Învățarea prin joacă este foarte utilă dezvoltând abilitățile cognitive complexe.”, ne-a declarat informatician Ioana Kosztandi.
Activitatea a fost coordonată de către prof. Marius Cosmin Pintea, prof. Gabriela Lascu, prof. Rusu Horațiu, prof. Venter Tunde Erika și inf. Ioana Kosztandi. 
„Hour of code reprezintă un instrument de învățare adaptat secolului XXI, devenind o metodă didactică de actualitate. Pe de altă parte participanții au învățat că tehnologia computerelor este distractivă și creativă, că este accesibilă la orice vârstă, tuturor elevilor, indiferent de proveniență.” ne-a declarat directorul liceului, prof. Marius Cosmin Pintea.

luni, 4 decembrie 2017

Consulul onorific al Republicii Franceze la Cluj-Napoca, Pascal FESNEAU în vizită de lucru la Liceul Teoretic Teiuș, Alba


Vizita a avut rolul de a populariza concursul "Premiile Cluburilor Francofone de Afaceri" care reprezintă o competiție derulată în parteneriat de Clubul Francofon de Afaceri din Cluj (C.FAC) și Clubul Francofon de Afaceri din Sibiu (C.FAS), alături de o serie de parteneri instituționali și din mediul de afaceri. Detaliile concursului au fost prezentate de managerul de proiect dna Ana-Maria HACMAN.

Concepută sub forma unor secțiuni tematice, ediția a IV-a a competiției lansează elevilor de liceu provocări în 4 domenii: Aeronautică, Industrie, Mediu/Sănătate și Scurt metraj. Vizând provocarea și implicarea unui număr cât mai mare de elevi de liceu, competiția promovează performanța în cele patru domenii mai sus menționate și francofonia în colegiile, liceele și școlile profesionale din Transilvania și regiunea de N-V a României.
Cluburile Francofone de Afaceri din Transilvania și regiunea de N-V a României au deosebita plăcere de a vă anunța lansarea și organizarea celei de-a IV-a ediții a competiției „Premiile Cluburilor Francofone de Afaceri”.

sâmbătă, 18 noiembrie 2017

FESTIVALUL TOAMNEI „Stimularea potențialului creativ, plastic și artistic al elevilor”, ediția 2017

Devenit tradiție „Festivalul Toamnei”, aflat la a VII-a ediție, și-a etalat din nou „produsele” în cadrul proiectului interjudețean implementat de Liceul Teoretic Teiuș în colaborare cu Primăria Teiuș, Casa Corpului Didactic Alba, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Primăria Vințu de Jos, Școala „Iuliu Maniu”, Vințu de Jos și cu alte școli din județe învecinate.
„Festivalul Toamnei” s-a concentrat pe afirmarea şi stimularea potenţialului creativ, artistic şi plastic al elevilor din învǎţǎmântul primar, gimnazial și liceal, promovarea dialogului și a comunicării între elevii din școli diferite, precum și pe dezvoltarea abilităţilor de comunicare, de relaţionare şi de lucru în echipă prin antrenarea elevilor, a cadrelor didactice, a părinţilor şi a membrilor comunităţii în derularea unor activităţi educative, antreprenoriale, de creaţie şi cultură.
Pentru atingerea obiectivelor propuse s-au implementat diferite activități: realizarea de exponate folosind produsele de toamnă, prezentarea exponatelor într-o manieră originală și creativă, expoziții de fotografie și desen, lucrări științifice pe tema alimentației sănătoase, colectarea și donarea legumelor și fructelor utilizate în proiect și realizarea broșurii festivalului.



Într-o societate bazată pe cunoaştere, competenţele cheie reiterate la nivel european sub formă de cunoştinţe, abilităţi şi atitudini adecvate fiecărui context au un rol fundamental în cazul fiecărui individ. Proiectul „Festivalul Toamnei” a mizat pe dezvoltarea simţului iniţiativei şi al antreprenoriatului, competență cheie reprezentată de capacitatea de a transforma ideile în acţiune. Acest simţ presupune creativitate, inovaţie şi asumarea unor riscuri, precum şi capacitatea de a planifica şi gestiona proiectele în vederea atingerii obiectivelor, atribute pe care orice elev implicat în proiect și le-a asumat cu responsabilitate.

miercuri, 18 octombrie 2017

Spațiul îți ghidează pașii! - proiect educațional în domeniul știință și tehnologie

„Spațiul îți ghidează pașii!” reprezintă o oportunitate prin care elevii pot afla informații despre contribuţiile ştiinţei şi tehnologiei spaţiale la îmbunătăţirea condiţiei umane. În plus, proiectul reprezintă cadrul ideal prin care poate fi stârnit interesul tinerei generaţii către domeniul ştiinţei şi tehnologiei. Tema ediției de anul acesta – ”Explorând Noi Lumi în Spațiu” se concentrează pe identificarea obiectivelor de explorare spațială: Luna, planeta Marte sau chiar mai departe şi îşi propune să  promoveze beneficiile explorării spațiului către comunități locale.
Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic este o manifestare deschisă participării tuturor, instituţii publice, firme, organizaţii non-profit, cadre didactice, chiar şi persoane fizice pot organiza evenimente pentru a sărbători spaţiul anul acesta.
În acest context dorim să găsim modalităţi şi tehnici care să contribuie la stimularea interesului elevilor pentru spaţiul cosmic, pentru cercetare, pentru stiinţă şi tehnologie. Dorim, de asemenea, prin schimbul real de experienţă dintre participanţi,  să-i convingem pe elevi de frumuseţea şi misterul care ne înconjoară, să-i determinăm să descopere şi să înţeleagă locul şi rolul nostru în acest univers complex.

joi, 5 octombrie 2017

Ziua Internațională a Educației, Liceul Teoretic Teiuș, Alba

În data de 5 octombrie, de Ziua Internațională a Educaţiei sau mai corect spus a celor care sunt responsabili cu educaţia, educatoare-învăţător-profesor şi de ce nu, a beneficiarilor direcți ai educației: elevii, la Liceul Teoretic Teiuş s-au derulat o serie de activităţi specifice care au valorificat ingeniozitatea, creativitatea, talentul și spontaneitatea elevilor.
Activitățile realizate au vizat formarea competențelor de informare cu privire la sistemul român de educaţie, selectarea și valorificarea informaţiei, dezvoltarea spiritului de respect a elevului faţă de cadrul didactic, motivarea participării active prin utilizarea la clasă a unor metode nonformale de educație.
Liceenii au căutat citate referitoare la educaţie, au lucrat în echipe folosind cuvinte cheie propuse de ei, legate de educaţie, din care au ales o parte pentru a crea mesaje originale, au pus în scenă jocuri de rol. Materialele strânse au format un panou expus în holul şcolii.
La gimnaziu elevii au lucrat în echipe, au realizat colaje sugestive pentru educație, au vizionat prezentări PowerPoint, au conceput mesaje și scurte filmulețe despre educație. De asemenea, au vizitat diferite obiective din orașul Teiuș.
La ciclul primar elevii au realizat mini-spectacole ce au pus în valoare importanța educației și a actanților ei, au colorat, și-au exprimar creativitatea realizând desene, portrete ale dascălilor lor, s-au informat cu privire la sistemul român de educație şi s-au bucurat alături de învăţătorii lor.
„Astăzi este vorba despre noi, dascălii... Societatea contemporană acordă noi valențe rolului esențial al oamenilor purtători de „știința de carte” pentru că ei contribuie în mod esenţial la dezvoltarea unei ţări, asigurând transmiterea de cunoştinţe și formarea de competențe. Dascălii joacă, de asemenea, un rol civic de mare importanţă, contribuind la păstrarea coeziunii sociale. Activitățile realizate s-au concretizat prin a pune în valoare importanța educației, cunoașterea structurii sistemului educațional român, deprinderea respectului elevului față de cadrele didactice” ne-a declarat prof. Marius Cosmin PINTEA, directorul unității de învățământ.

duminică, 9 iulie 2017

Calitate, performanță, prestigiu și valoare - Liceul Teoretic Teiuș - „Încearcă să fii un om de valoare, nu neapărat un om de succes!”

Liceul Teoretic Teiuș, Alba a fost prezent la Târgul liceelor și meseriilor din perioada 15-19 mai 2017, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Alba cu scopul orientării școlare și educaționale a elevilor de clasa a VIII-a.
Liceul Teoretic Teiuș și-a asumat dublul rol, atât ca expozant al ofertei educaționale pentru ciclul liceal, cât și ca participant la târg cu elevii claselor a VIII-a. Elevii ciclului gimnazial au fost însoțiți la târg de prof. Elena Căprariu și prof. Daniela Răuță, iar liceeni de prof. Marius Cosmin Pintea, directorul unității de învățământ și prof. Adriana Popa.
La târg elevii școlii au promovat misiunea asumată de Liceul Teoretic Teiuș sintetizată în: furnizarea educație de calitate în domeniul cunoștințelor generale; extinderea frontierelor cunoașterii; slujirea intereselor educaționale ale comunității locale;
De asemenea, s-au prezentat aspectele importante care fac parte din oferta educațională a școlii: programele educative, realizate de elevi și transmise prin stația de radioficare în fiecare clasă; programele de consiliere a elevilor și părinților, în cadrul cabinetului psihologic, sub îndrumarea unui psiholog școlar; asigurarea securității prin supraveghere cu camere video; activitățile cultural-educative în parteneriat cu instituțiile locale; curriculumul la decizia școlii se stabilește în funcție de opțiunile elevilor și ale părinților; activitățile extracurriculare educative care vizează dezvoltarea personală a elevilor; posibilitatea implicării în diferite proiecte naționale și internaționale; autonomia în învățare prin inițiere în cercetare documentară; rețeaua de calculatoare conectată la Internet; posibilitatea afirmării prin publicare de articole în revista școlii „Generația PRO”; susținerea participării la olimpiade și concursuri naționale și internaționale; posibilitatea implicării în administrarea website-ului școlii.
Pe de altă parte au fost prezentate cadrele didactice ale școlii, cu o bună pregătire profesională, care promovează:  reușita profesională realizată prin eficientizarea pregătirii teoretice și bazată pe cultură generală; dezvoltarea intelectuală prin accentuarea competențelor, abilităților și atitudinilor esențiale reușitei sociale; educația modernă, performantă, adaptată cerințelor Uniunii Europene.
Cadre didactice calificate, de  un înalt profesionalism,  acordă pregătire suplimentară de câte ori este nevoie, elevilor care vor susține examene și concursuri, în vederea atingerii performanței.
Prezentarea planului de școlarizare a reprezentat punctual esențial. Pentru anul școlar 2017—2018 Liceul Teoretic propune 2 clase de a IX-a în următoarele domenii teoretice:  
PROFIL REAL - Științele naturii: 1 clasă cu 28 de locuri;
PROFIL UMAN - Filologie: 1 clasă cu 28 de locuri.

marți, 9 mai 2017

Liceul Teoretic Teiuș premiat la două secțiuni în cadrul Campaniei Naționale „Hai pe Net!

În perioada 27 martie - 2 aprilie, Fundația EOS a derulat campania de incluziune digitală „Hai pe Net 2017!” la care Liceul Teoretic Teiuș a participat desfășurând activități specifice de inițiere în utilizarea Internetului și implicit a calculatorului.
Liceul Teoretic Teiuș, ca participant al Campaniei Naționale „Hai pe Net 2017!”, s-a înscris în concursul organizat de Fundația EOS la patru secțiuni dintre cele șapte propuse, astfel: Primul clic, Promovarea TIC pentru angajabilitatea tinerilor, Competențe digitale? No problem! și Cursuri online de perfecționare pentru cadre didactice.
În urma jurizării, Fundația EOS a premiat cei mai activi parteneri „Hai pe Net 2017! acordând distincții celor mai implicați, Liceul Teoretic Teiuș fiind nominalizat la două secțiuni: Primul clic și Cursuri online de perfecționare pentru cadre didactice acordându-i-se premiul pentru cel mai bun material video și premiul pentru cele mai multe cursuri parcurse, dlui prof. Marius Cosmin Pintea, director al unității de învățământ.
Amintim că în acest an activitatea derulată de Liceul Teoretic Teiuș „Hai pe Net, copile!” s-a concretizat într-un atelier de lucru prin care elevii mici de la Școala Primară Căpud au fost încurajați să facă primul clic pe Internet alături de liceeni. Unii dintre aceștia au utilizat pentru prima dată un calculator sau un dispozitiv mobil (tabletă, telefon, etc), iar alții, pur și simplu, au învățat să caute informații utile pe internet. Indiferent de acțiunea derulată obiectivul general al campaniei a fost atins. Specificăm faptul că o importanță deosebită s-a acordat siguranței pe Internet și modului corect de utilizare a aplicațiilor sociale puse la dispoziție de diferite platforme. Subiectele discutate au fost: siguranța online, soluții la problemele actuale întâlnile în mediul virtual, precum și reguli de bază ce trebuie respectate în navigarea pe Internet.
În acest an, partenerul oficial al campaniei este Asociația Națională a Bibliotecilor Publice din România. Peste 300 de parteneri, organizații neguvernamentale, instituții publice și ONG-uri s-au alăturat în acest an campaniei din România.
Prin această campanie România a răspuns pentru al 8-lea an consecutiv provocărilor adresate de Telecentre-Europe în Campania pan-europeană Get Online Week 2017!

vineri, 14 aprilie 2017

Sfintele Paşti alături de cei mai săraci decât noi, activitate a CE, Liceul Teoretic Teiuș, Alba

E Săptămâna Mare! Campania "Sfintele Paşti alături de cei mai săraci decât noi", devenită tradiţie la Liceul Teoretic din Teiuş, a început în urmă cu  două săptămâni când membrii Consiliului Elevilor au identificat, cu ajutorul învăţătorilor, un număr de 60 de beneficiari ai acţiunii, elevi ai ciclului primar, copii defavorizaţi de soartă din Teiuş, dar care frecventează şcoala şi depun eforturi pentru a parcurge cu bine materia predată.

Tot atunci a început strângerea de fonduri de la agenţi comerciali, firme, instituţii, colegi, profesori, şi până la oamenii care s-au nimerit prin preajmă şi au dorit să contribuie la gestul lor. Ca de obicei, ne-au fost parteneri în acest proiect: Primăria oraşului Teiuş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba şi Clubul "Rotary" din Teiuş.
Pachetele s-au realizat azi, 13 aprilie 2017.  Cei 20 voluntari ai campaniei le-au pregătit dis-de-dimineaţă şi tot astăzi le-au oferit celor mici. Astfel, fiecare copil din campanie a plecat acasă cu fructe, dulciuri, suc şi tradiţionalul cozonac, dar şi o carte de colorat şi creioane colorate.
Voluntarii campaniei – atât cei care au mai participat la alte campanii, cât şi cei care sunt la prima activitate de acest fel – au aşteaptat această zi cu nerăbdare şi emoţie.

La toate acestea s-au adaugat zâmbetele luminoase ale beneficiarilor, precum și mulțumirea sufletească de a participa, cu puțin, la schimbarea situației sociale a copiilor.

vineri, 31 martie 2017

„Hai pe Net, copile!” proiect derulat de Liceul Teoretic Teiuș în cadrul Campaniei Naționale „Hai pe Net 2017”

În perioada 27 martie – 2 aprilie 2017 la nivelul unității de învățământ, Liceul Teoretic Teiuș, au avut loc activități specifice de exersare și formare a competențelor digitale, derulate în cadrul Campaniei Naționale „Hai pe Net! 2017”, axă importantă a Campaniei Europene Get Online Week organizată de către Telecentre-Europe.
Elevii liceului au avut oportunitatea de a-și testa abilitățile și competențele digitale, de a-și crea un CV demn de atenția instituțiilor educaționale sau ale angajatorilor, să acceseze aplicația de analiză a competențelor transversale TIC și, de asemenea, să simuleze un examen IC3, aplicație furnizată de Certipro Education.
Cea mai reușită dintre activitățile propuse în săptămâna oportunităților digitale a fost acțiunea „Hai pe Net, copile!”. Aceasta a adus împreună elevii Școlii Primare Căpud și elevii Liceului Teoretic Teiuș (ciclul liceal) care, au colaborat pentru atingerea obiectivelor campaniei.
„Hai pe Net, copile!” s-a concretizat într-un atelier de lucru prin care elevii mici au fost încurajați să facă primul clic alături de elevii claselor mai mari. Indiferent dacă aceștia au utilizat pentru prima dată un calculator sau un dispozitiv mobil (tabletă, telefon, etc) sau dacă pur și simplu au învățat să caute informații utile pe internet, obiectivul general al campanile a fost atins.
O importanță deosebită s-a acordat siguranței pe Internet și modului corect de utilizare a aplicațiilor sociale puse la dispoziție de diferite platforme. Subiectele discutate au fost: siguranța online, soluții la problemele actuale întâlnile în mediul virtual, precum și reguli de bază ce trebuie respectate în navigarea pe Internet.
„Hai pe Net!” este versiunea localizată în România a campaniei Europene Get Online Week și este implementată de Fundația EOS în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecilor Publice din România împreună cu o comunitate activă de telecentre, biblioteci publice, școli, Puncte de Acces Public la Informație (PAPI) și alte organizații și instituții dedicate alfabetizării digitale în Romania.
Gabriela Barna, director al Fundaţiei EOS România afirmă: „Campania Hai pe Net este pentru noi un instrument de promovare a incluziunii digitale în România. Ca să fiu sinceră, cred că de acum înainte ar trebui să organizăm această campanie săptămânal – avem enorm de mult de recuperat și nu cred că suntem singurii care suntem îngrijorați de această situație. Prin campania Hai pe Net! încercăm să facem mesajul nostru auzit în spațiul rural și urban, în sectorul comercial și public, în rândul organizațiilor neguvernamentale și a grupurilor comunitare și la nivelul cetățenilor – nu pierdem nici o ocazie în care putem să punctăm importanța competențelor digitale!”
„Prin activitățile derulate elevii au fost stimulați să conștientizeze că Internetul este o lume fantastică, plină de informații utile și lucruri distractive, dar ea poate ascunde și pericole. De asemenea acțiunea „Hai pe net, copile!” a oferit oportunitatea elevilor mici de a experimenta mirajul primului clic și formarea competențelor de bază în utilizarea unui calculator” a declarat directorul Liceului Teoretic Teiuș, prof. Marius Cosmin Pintea.
Activitatea „Hai pe Net, copile!” a fost coordonată de prof. Marius Cosmin Pintea, prof. Tunde Erika Venter, prof. înv. Alexandra Florea și inst. Loredana Miheț.

marți, 21 martie 2017

De Francofonie, expoziții, piese de teatru, poezie și jocuri online de cultură generală

În 20 martie se sărbătoreşte la nivel mondial Ziua Internaţională a Francofoniei. Pentru Liceul Teoretic Teiuş este deja o tradiţie să marcheze acest eveniment important.
În cadrul proiectului La francofête 2017, derulat în perioada 7-20 martie 2017, elevii teiuşeni au arătat unicitatea şi frumuseţea limbii franceze prin diverse activităţi: expoziţie de planşe, machete, desene, strângându-se un număr impresionant de 68 de lucrări, scenete de teatru, poezie, jocuri online de cultură generală, karaoke, film, picnic poetic, emisiuni şi muzică în limba franceză la radioul şcolii.
Deoarece sărbătoarea Francofoniei este o sărbătoare a prieteniei şi a comunicării, Liceul Teoretic Teiuş derulează în luna martie a acestui an două proiecte de colaborare cu unităţi de învăţământ din cadrul judeţului Alba.
Primul proiect se derulează între Liceul Teoretic Teiuş şi Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” din Alba Iulia ca urmare a iniţiativei profesoarelor Adriana Popa, Corina Radu şi Mihaela Ştefănescu şi are loc în perioada 7 – 31 martie 2017 sub numele de J’ai à cœur mes amis francophones. Acest proiect, deja la a 3-a ediţie, are ca scop celebrarea limbii, culturii şi civilizaţiei franceze prin schimburi de bune practici în predarea – învăţarea limbii franceze. Elevii celor două instituţii vor schimba între ei planşe, desene şi mesaje în limba franceză.
Cel de-al doilea proiect este la prima ediţie şi a pornit la iniţiativa profesoarelor Ramona Buta, de la Colegiul Tehnic Aiud şi Adriana Popa de la Liceul Teoretic Teiuş. Prin acest proiect se urmăreşte încurajarea elevilor de a se exprima în limba franceză, de a-şi dezvolta aptitudinile în crearea unor materiale informative pe o temă dată şi de a-şi îmbogăţi cunoştinţele despre limba şi cultura franceză.
În 1993, la cea de-a V-a Conferinţă a şefilor de stat şi de guvern ai ţărilor având în comun utilizarea limbii franceze, România a primit statutul de ,,membru cu drepturi depline” al Francofoniei, o vastă colectivitate a popoarelor ce vorbesc limba franceză, formată din peste 500 milioane de locuitori (de toate rasele şi religiile), situate în 52 de state şi teritorii, din 5 continente.
„Evenimentul a marcat în cel mai autentic mod apartenența României la aria țărilor francofone și abilitățile poporului român de a vorbi limba franceză. Elevii liceului au demonstrat creativitate, imaginație și competențe lingvistice în activitățile derulate în cadrul proiectului „La francofête” a declarat directorul unității școlare, prof. Marius Cosmin PINTEA.

sâmbătă, 18 martie 2017

Școala Primară Căpud participantă la programul național „Let`s Be ECO!”

În perioada ianuarie-martie 2017 Școala Primară Căpud, structură a Liceului Teoretic Teiuș a derulat o serie de activități educative în cadrul proiectului național „Let`s Be ECO!”
Toți elevii școlii au participat la realizarea obiectivelor propuse de proiect, manifestând creativitate și originalitate. Complexitatea lucrărilor elevilor a fost apreciată de cadrele didactice coordonatoare. Produsele finale au variat de la machete realizate din materiale reciclabile, tablouri, desene, colaje, până la adevărate creații vestimentare concepute din hârtie creponată.

Cadrele didactice care au coordonat proiectul la nivelul unității de învățământ sunt prof. inv. primar Florea Alexandrina și inst. Miheț Loredana, învățătoarele celor două clase simultane ale școlii.
Proiectul “Let’s Be ECO!”, organizat de echipa “Let`s Do It, România!”, în parteneriat cu Garda Națională de Mediu, este dedicat școlilor din mediul rural din toată țara și urmărește ca elevii să înțeleagă importanța protejării mediului înconjurător și a conservării resurselor. De asemenea, “Let’s Be ECO!” promovează conceptul de economie circulară, care susține dezvoltarea sustenabilă și diminuarea risipei prin consumul rațional de resurse. 

„Prin implicarea elevilor în proiectul “Let’s Be ECO!” s-a dorit promovarea principiilor de mediu recunoscute la nivel internaţional și stimularea culturii participative, a cetăţeniei active prin implicarea în proiect a elevilor, cadrelor didactice, părinţilor, partenerilor în manieră voluntară prin consumul rațional al resurselor naturale și prin reutilizarea materiilor prime provenite din surse reutilizabile” ne-a declarat directorul Liceului Teoretic Teiuș, prof. Marius Cosmin PINTEA.

marți, 28 februarie 2017

Ziua Portilor Deschise la Liceul Teoretic Teiuș, Alba. Expoziție de mărțișoare, flashmob și ateliere de creații pentru preșcolarii aflați în vizită

Astăzi, într-o frumoasă zi de primăvară timpurie, a avut loc la Liceul Teoretic Teiuş ,,Ziua Porţilor Deschise 2017”. Şcoala şi-a deschis porţile pentru părinţii şi copiii care din toamnă vor intra în clasa pregătitoare. Aceştia au fost invitaţi să viziteze Bazarul de 1 Martie-expoziţie de mărţişoare cu vânzare şi au urmărit un flashmob cu un mesaj educativ pozitiv pregătit de elevii liceului înscrişi la Centrul Proromanes, sub conducerea personalului de specialitate din centru.
Invitaţii au fost conduşi apoi în sala CDI a liceului, unde au primit pliante şi a avut loc întâlnirea cu învăţătorii care vor preda la clasa pregătitoare şi domnii directori.
Domnul director Marius Cosmin Pintea  le-a prezentat toate informaţiile necesare în legătură cu înscrierea în învăţământul primar 2017-2018: cine se poate înscrie în clasa pregătitoare, unde vor avea loc înscrierile, ce acte sunt necesare, calendarul înscrierilor, unde se organizează clasa pregătitoare. Le-a prezentat apoi două materiale Power-Point: unul  cu un scurt istoric al şcolii, iar celălalt despre activităţile extracurriculare desfăşurate de elevii şi cadrele didactice din şcoală. Domnul director adjunct Rusu Octavian le-a vorbit părinţilor despre câteva din realizările liceului, despre seriozitatea şi implicarea profesorilor din toate ciclurile de învăţământ din şcoală, subliniind faptul că educaţia elevilor şi obţinerea celor mai bune rezultate sunt  prioritare, acest fapt datorându-se unei foarte bune colaborări şcoală-familie.
Dna profesor în învăţământul primar Maria Liliana Popa le-a prezentat câteva dintre obiectivele generale ale clasei pregătitoare: oferirea unui start bun în viaţa şcolară, dezvoltarea socializării şi adaptării la schimbare, consolidarea cunoştinţelor dobândite anterior, accentuând faptul că clasa pregătitoare e o tranziţie de la grădiniţă la şcoală, că se acordă o mare importanţă jocului în grup, copiii sunt învăţaţi să se ajute unii pe alţii, să fie un grup unit. Li s-a explicat că orele de curs se desfăşoară sub forma activităţilor ludice, că jocurile sunt mult mai bine organizate decât în învăţământul preşcolar, în sensul că regulile sunt respectate mai riguros şi elevii se familiarizează cu disciplina şcolară, cu programul zilnic din şcoală. Şi-a exprimat speranţa că va exista o bună colaborare şi comunicare între doamnele învăţătoare şi părinţi, în interesul copiilor. D-na institutor Nicoleta Juncan  a întărit cele spuse anterior, considerând faptul că trecerea clasei pregătitoare la şcoală este un lucru benefic atât pentru copii, cât şi pentru cadrele didactice, invitându-i pe părinţi să-şi înscrie copiii cu toată încrederea în capacitatea şi devotamentul doamnelor învăţătoare.

A avut loc apoi vizitarea unităţii şcolare, în special a actualelor clase pregătitoare şi a viitoarelor clase unde vor învăţa din toamnă micii şcolari. Doamnele profesoare Sicoie Olga şi Verdeş Ionela, învăţătoare la clasele pregătitoare din acest an şcolar, au organizat ateliere de lucru pentru preşcolarii prezenţi la Ziua Porţilor deschise (jocuri şi activităţi adaptate particularităţilor de vârstă ale preşcolarilor). Încântarea copiilor a fost cu atât mai mare în momentul în care au fost lăudaţi pentru implicare şi au fost recompensaţi cu bomboane, mărţişoare şi baloane. Cu toţii au declarat că le place şcoala şi abia aşteaptă ca din toamnă să devină şi ei elevi.

joi, 23 februarie 2017

Profesorii pentru învățământul primar, cadre didactice ale Liceului Teoretic Teiuș și profesioniști în domeniul socio-educațional în cadrul proiectului „Centrul cultural educațional multifuncțional Prorromanes” s-au întâlinit în ședință de lucru

Cadrele didactice ale Liceului Teoretic Teiuș au participat la o ședință de lucru în calitate de profesionoști socio-educativi în cadru proiectului „Centrul multifuncțional educațional și cultural <PROROMANES>”. Obiectivul principal al întâlnirii a fost discutarea și identificarea unor soluții de a îmbunătăți frecvența și situația școlară pentru copiii aflați în prag de abandon școlar și/sau insucces școlar.
„Centrul multifuncțional educațional și cultural <PROROMANES>” și-a stabilit ca obiective furnizarea de servicii socio-educaționale în cadrul centrului, înființarea unui program pentru școala părinților, derularea unei campanii despre importanța școlii în comunitate și crearea unei rețele de specialiști locali în domeniul socio-educațional.

miercuri, 1 februarie 2017

Programul Școlar Colgate, parte integrantă a iniţiativei globale „Colgate Bright Smiles, Bright Futures” la Liceul Teoretic Teiuș, Alba

Timp de trei săptămâni, în perioada noiembrie - februarie, Liceul Teoretic Teiuș a derulat o serie de activități în cadrul Programului Școlar Colgate, activități ce au avut drept grup țintă elevii ciclului primar (CP – IV), însumând un efectiv de 256 de elevi. 
Coordonatorii proiectului la nivel de unitate, dir. prof. Marius Cosmin Pintea și prof Anca Tripșa, au pornit de la premisa că educația pentru deprinderea unei rutine de îngrijire orală este esențială pentru fiecare copil, influențând totodată și obiceiurile sale ca viitor adult și ulterior părinte. În cadrul programului, elevilor li s-au oferit lecții interactive privind regulile de igienă orală și produse pentru îngrijirea dentară.
Fiecare lecție de igienă orală a abordat perspectiva învățării ca joc, elevii având ocazia de a învăța într-un mod plăcut pașii pe care trebuie să-i respecte în fiecare zi pentru a avea dinți sănătoși, prin intermediul unui film educațional cu Dr. Măseluță și echipa sa de Supereroi ai dinților sănătoși, exersând totodată tehnica corectă de periaj dentar cu ajutorul unui model demonstrativ. Printre altele, copiii au învățat că inamicii doctorului Măselută, cariile, pot fi prevenite prin respectarea unor reguli simple de igienă orală: periajul dinților de cel puțin două ori pe zi timp de două minute, schimbarea periuței de dinți la fiecare trei luni de zile, vizite frecvente la medicul dentist și adoptarea unei diete echilibrate.La finalul lecțiilor, elevii au primit produsele de bază pentru îngrijirea dinților (o periuță de dinți și o mini-pastă de dinți), un pliant cu sfaturi pentru părinți și un pliant pentru însemnarea periajului zilnic.
Programul Școlar Colgate a fost realizat în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România, filiala Alba, și este parte integrantă a iniţiativei globale Colgate Bright Smiles, Bright Futures, o inițiativă educațională complexă și de succes datorită parteneriatelor durabile cu instituții, școli și comunități din întreaga lume.
„Sănătatea unui adult depinde în mare masură de evoluţia lui din perioada copilăriei şi a adolescenţei, când se urmăreşte cu precădere înţelegerea respectării unui comportament igienic individual şi de grup. Igiena dentară este decisivă în avea o dantură frumoasă și sănătoasă și în aceeași măsură, este importantă pentru menținerea sănătății în general. Elevii Liceului Teoretic Teiuș au manifestat interes față de lecțiile de igienă orală, luând contact cu  normele și regulile generale ale acesteia, motivați fiind de acțiunile adaptate vârstei lor, precum și de primirea kiturilor de igienă orală” a declarat prof. Marius Cosmin Pintea, directorul școlii.

marți, 17 ianuarie 2017

„Descoperind raza Luceafărului culturii naționale” - animație culturală


Elevii Liceului Teoretic Teiuș au participat la activitățile dedicate Zilei Culturii Naționale în cadrul proiectului „Descoperind raza Luceafărului culturii naționale”, derulate în perioada 13-16 ianuarie.Obiectivele manifestărilor specifice proiectului, însușite de participanți, s-au concretizat în: aprofundarea cunoştinţelor despre universul operei lui Eminescu, dezvoltarea competențelor lectoriale, cultivarea simţului estetic prin lectură, muzică, desen, familiarizarea cu textul poetic şi epic al creaţiilor eminescene, interpretarea, într-o manieră personalizată, în limbajele altor arte, a fragmentelor sau aspectelor din opera eminesciană.
Elevii, înțelegând sensul și importanța culturii naționale, au tratat cu seriozitate implicarea în acțiuni de tipul: versuri în imagini, copacul versurilor eminesciene, recunoaște poezia, recital multilingv de poezie, traduceri în limbile franceză și engleză, creații personale (poezie, pictură, grafică, colaje), realizarea de software educaţional etc.
„Pentru a fi onești și autentici, când vorbim despre Eminescu, trebuie mai întâi să-l recitim…” (Dan C. Mihăilescu) - idee susținută de proiectul „Descoperind raza Luceafărului culturii naționale” și implementată de cadrele didactice din aria curriculară limbă și comunicare implicate în desfășurarea evenimentului.
„Stimularea gustului pentru lectură și dezvoltarea competențelor lectoriale, competențe specifice secolului XXI, reiterate la nivel european, au reprezentat scopul principal al evenimentului. Reconfirmarea valorii culturale inepuizabile a operei lui Mihai Eminescu devine reverberarea autentică a complexității naționale și culturale specifice poporului român” a declarat prof. Marius Cosmin Pintea