luni, 22 decembrie 2014

Daruri pentru preșcolari și elevi

Școala primară Căpud
Delegația austriacă
Prin intermediul Societății de întrajutorare „Diakonia” Alba Iulia, tradiția darurilor s-a păstrat și anul acesta, când un grup de austrieci inimoși, reprezentanți ai asociațiilor Hilfprojekt Konigsfeld Deutsch Mokra şi Rumanienhilfe Gunskirchen, au distribuit cadouri pentru preșcolarii Grădiniței cu program normal Căpud și elevii Școlii primare Căpud.
Delegația austriacă a fost primită de d-nul  dr. ing. Mirel HĂLĂLAI, primar al orașului Teiuș, de reprezentantul Liceului Teoretic Teiuș, d-nul dir. prof. Octavian Mihai RUSU și de dir. adj. prof. Marius Cosmin PINTEA. Copiii au primit cadourile plini de entuziasm, manifestându-și bucuria prin colinde, poezii și cântece în limba engleză.

sâmbătă, 13 decembrie 2014

Hour of Code, eveniment susținut de președintele Barack Obama

În economia contemporană mondială a locurilor de muncă care necesită competenţe în domeniul programării raportul este de 3 la 1 între locurile de muncă şi absolvenţii unor şcoli ce dețin competențe în sfera tehnologiei computerelor. De asemenena se cunoaşte faptul că astăzi competenţele cheie în utilizarea calculatorului sunt reitarate atât la nivel european cât şi la nivel mondial ca fiind competenţele de bază ale secolului XXI. Cu toate acestea 90% din şcoli, la nivel mondial, nu predau informatică și elementele de bază ale programării. La nivel de unitate şcolară, Liceul Teoretic Teiuş, prin alăturarea la Hour of Code, doreşte promovarea ideii că programarea este simplă, socială şi oricine poate învăţa măcar elementele de bază ale acesteia.
Evenimentul internaţional Hour of Code, la care România a aderat anul acesta, este o campanie care oferă profesorilor şi elevilor din întreaga ţară, posibilitatea să participe la o introducere distractivă în tainele programării. Obiectivul campaniei Hour of Code este de a atrage toţi elevii din România de la grădiniţă până la facultate şi profesorii, indiferent de pregătirea pe care o au, să participe la un eveniment de o oră, în care să se evidenţieze faptul că programarea nu este complicată.
În acest an evenimentul este susţinut de Barack Obama, Bill Gates, Mark Zukerberg, guverne ale ţărilor din Europa şi lideri de opinie din întreaga lume, care, împreună, susţin că, la nivel globat, tot mai mulţi copii ar trebui să înveţe programare.
Astfel în săptămâna 8-14 decembrie 2014, Liceul Teoretic Teiuş a susţinut orice profesor, indiferent de pregătirea pe care o are, să parcurgă alături de elevi o oră în care să facă o scurtă introducere în programare.
Activitățile desfășurate s-au focusat pe dezvoltarea competenţelor de programare, utilizarea materialelor video (tutorialelor) ca instrumente de învăţare, utilizarea competenţelor de limbă engleză pentru participarea la evenimentul Hour of Code și practicarea limbajelor de codificare a informaţiilor.
Coordonatorii proiectului la nivel de unitate școlară, dir. adj. prof. Marius Cosmin Pintea și prof. Erika Tunde Venter, susțin că trăim într-o lume înconjurată de tehnologie, o realitate pe care o experimentăm zi de zi, şi ştim, noi ca profesori, că orice domenii ar alege elevii noştri, ca adulţi, capacitatea lor de a reuşi va depinde tot mai mult de înţelegerea modului în care funcţionează tehnologia.
Evenimentul Hour of Code este organizat de Code.org, o organizație non-profit dedicată extinderii educației cu privire la tehnologia computerelor și programare. Prin implementarea activităților evenimentului se are în vedere promovarea în școli și creșterea participării femeilor, dar și a elevilor ce aparțin minorităților, la dezvoltarea competențelor de programare utilizate în noile tehnologii contemporane.

miercuri, 12 noiembrie 2014

Celebrating Europe

Alături de școli din Italia, Grecia, Polonia, Franța, Cehia, Lituania, Belgia, Spania, Croația, Porugalia, Estonia, Liceul Teoretic Teiuş, Alba, colaborează pentru atingerea obiectivelor stabilite în cadrul proiectului eTwinning „Celebrating Europe” .
Proiectul Celebrating Europe” a debutat în luna septembrie, de Ziua Limbilor Europene și va avea ca perioadă de implementare parcursul anului școlar 2014 – 2015, propunându-și ca obiective promovarea bogăției culturale a Europei prin accentuarea perspectivei autohone a fiecărei țări implicate în proiect, încurajarea învățării pe tot parcursul vieții, perfecționarea și exersarea competențelor de exprimare într-o limbă de circulație internațională (limba engleză), dezvoltarea competențelor de utilizare a tehnologiei informației și comunicării prin crearea unor situații reale și concrete de relaționare cu diferiți participanți la proiect.
Printre activitățile propuse se numără și promovarea orizontului autohton prin intermediul cărților poștale, exersarea competențelor lingvistice prin abordarea unor teme de interes precum: școala mea, arhitectura orașului, arhaic vs modern în orașul meu, elevii fiind antrenați să practice limba engleză într-un mod practic, autentic și distractiv în afara sălii de clasă, exersarea competențelor TIC prin utilizarea platformei Twinspace și formarea spiritului de antreprenoriat prin dezvoltarea și managerierea situațiilor de colaborare pentru atingerea țintelor propuse în proiect.
„Celebrating Europe” se înscrie în acţiunea eTwinning care promovează colaborarea şcolară în Europa prin intermediul tehnologiilor comunicării şi informaţiei (TIC) și este parte integrantă a Programului de învăţare permanentă al Comisiei Europene. Sprijinul pe care programul Erasmus+ îl oferă pentru cooperarea dintre școli este cunoscut sub numele de eTwinning, oferind posibilitatea de a efectua schimburi între cadre didactice sau de a colabora cu elevii pe anumite proiecte. De asemenea, propune un forum on-line, instrumente gratuite și sprijin pentru crearea de rețele cu colegii europeni.
Coordonatorul proiectului eTwinning „Celebrating Europe”, prof. Marius Pintea susține că prin intermediul activităților implementate, elevii vor conștientiza avantajele oferite de învățarea limbilor străine și de dezvoltarea competențelor TIC, care deschid porți către noi prieteni, noi culturi și, de ce nu, noi oportunități de dezvoltare la nivel european.

vineri, 24 octombrie 2014

Festivalul Toamnei 2014

Devenit tradiție „Festivalul Toamnei”, aflat la a treia ediție, și-a etalat din nou „produsele” în cadrul proiectului interjudețean implementat de Liceul Teoretic Teiuș în colaborare cu Primăria Teiuș, Casa Corpului Didactic Alba, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Primăria Vințu de Jos, Școala „Iuliu Maniu”, Vințu de Jos și cu alte școli din județe învecinate.
„Festivalul Toamnei” s-a concentrat pe afirmarea şi stimularea potenţialului creativ, artistic şi plastic al elevilor din învǎţǎmântul primar, gimnazial și liceal, promovarea dialogului și a comunicării între elevii din școli diferite, precum și pe dezvoltarea abilităţilor de comunicare, de relaţionare şi de lucru în echipă prin antrenarea elevilor, a cadrelor didactice, a părinţilor şi a membrilor comunităţii în derularea unor activităţi educative, antreprenoriale, de creaţie şi cultură.
Pentru atingerea obiectivelor propuse s-au implementat diferite activități: realizarea de exponate folosind produsele de toamnă, prezentarea exponatelor într-o manieră originală și creativă, expoziții de fotografie și desen, lucrări științifice pe tema alimentației sănătoase, colectarea și donarea legumelor și fructelor utilizate în proiect și realizarea broșurii festivalului.
Într-o societate bazată pe cunoaştere, competenţele cheie reiterate la nivel european sub formă de cunoştinţe, abilităţi şi atitudini adecvate fiecărui context au un rol fundamental în cazul fiecărui individ. Proiectul „Festivalul Toamnei” a mizat pe dezvoltarea simţului iniţiativei şi al antreprenoriatului, competență cheie reprezentată de capacitatea de a transforma ideile în acţiune. Acest simţ presupune creativitate, inovaţie şi asumarea unor riscuri, precum şi capacitatea de a planifica şi gestiona proiectele în vederea atingerii obiectivelor, atribute pe care orice elev implicat în proiect și le-a asumat cu responsabilitate.
Spectacolul vizual al culorilor de toamnă, jocul olfactiv de gutui, mere, prune, dovleci și nuci au întregit atmosfera de toamnă bogată creată de elevii liceului într-un cadru festiv de nostalgie și emoție.
Jurizarea produselor finale realizate în cadrul proiectului a fost asigurată de dir. prof. Octavian Mihai RUSU, dir. adj. Marius Cosmin PINTEA, prof. Corina RADU, prof. Nicoleta CÎMPEAN, prof. Adriana CIORTEA, prof. Silvana AVRĂMUȚ.

miercuri, 22 octombrie 2014

Construiește-ți cariera, pas cu pas!

Elevii Liceului Teoretic Teiuş au participat la târgul educaţional „Construieşte-ţi cariera, pas cu pas!” organizat de Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu în cadrul proiectului cu acelaşi titlu. Elevii au avut ocazia să participe la diferite activităţi realizate în cadrul academic al universităţii, să ia contact cu profesorii universitari şi să interacţioneze cu studenţii.
Proiectul are ca obiectiv promovarea unor măsuri de corelare a sistemului de învăţământ şi piaţa muncii prin activităţi de consiliere şi orientare profesională, în vederea pregătirii pentru inserţia pe piaţa muncii. Proiectul vizează de asemenea creşterea adaptabilităţii tinerilor la cerinţele pieţei muncii şi la cerinţele specific locului de muncă, precum şi educarea capacităţii de a avea opţiuni personale, în cunoştinţă de cauză, în ceea ce priveşte continuarea traseului de formare profesională.
„Construieşte-ţi cariera, pas cu pas!” este un proiect pe fonduri structurale şi se întinde pe o perioadă de 2 ani implementând activităţi precum: organizarea campaniei de conştientizare: „Alege informat!”, cu privire la facilităţile şi oportunităţile de orientare şi decizie privind cariera,  consilierea şi orientarea elevilor pentru o decizie informată privind cariera, tabere de dezvoltare profesională, târguri de oferte educaţionale,  realizarea de vizite de studiu/excursii tematice la universităţi, realizarea unor parteneriate între licee – universităţi –întreprinderi - alte instituţii cu rol în educaţie şi/sau inserţia pe piata muncii.
La târgul educaţional organizat de Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, elevii au fost însoţiţi de: dir. adj. prof. Marius Cosmin Pintea, prof. Corina Radu, prof. Romina Pop, prof. Mihaela Suărăşan, prof. Nicoleta Cîmpean.

marți, 30 septembrie 2014

European Day of Languages


Scopul proiectului este reprezentat de sublinierea importanței învățării limbilor străine, a sporirii numărului de limbi străine învățate, întărirea multilingvismul și înțelegerea interculturală, precum și de promovarea bogăției lingvistice și culturale europene și încurajarea învățării pe tot parcursul vieții.
Activitățile în care elevii au fost implicat sunt: Euro-concurs O călătorie de-a lungul Europei, Expoziţie de planşe/ desene, prezentarea site-ului European Day of Languages/Journee europeenne des langues - http://edl.ecml.at/, recital de poezii în traducere bilingvă, prezentare de carte bilingvă, realizarea de stickere etc.
Obiectivele acestui proiect au fost de a promova bogăția lingvistică și culturală a Europei, o bogăție care trebuie păstrată și cultivată, de a încuraja învăţarea pe tot parcursul vieţii, atât în şcoală, cât şi în afara ei, cu scopul de a studia, dar şi pentru nevoi profesionale. De asemenea, mobilitatea, pentru simpla plăcere de a învăţa sau pentru schimburi intraculturale și motivarea folosirii resurselor infodocumentare multilingvistice (dicţionare, ghiduri de conversaţii, cărţi tipărite în alte limbi etc.) a făcut parte din obiectivele proiectului.

sâmbătă, 9 august 2014

LTT4EU - Liceul Teoretic Teiuș PRO Europa

Proiectului „LTT4EU” (Liceul Teoretic Teiuș pro Europa) organizat în cadrul Liceului Teoretic Teiuș și coordonat de prof. Marius Cosmin Pintea, care a avut ca scop general implementarea unor activități pe teme europene, oferirea elevilor informații despre Uniunea Europeană și acces la materiale informative, promovarea campaniei „Europa, casa noastră” în rândul altor școli, promovarea activităților derulate în presa locală, aducerea unor invitați speciali care să le vorbească elevilor despre importanța aderării la Uniunea Europeană, a fost clasat pe locul al III-lea din 229 de proiecte participante la concurs, fiind evaluat cu 26 de puncte din maximul de 30 de puncte. Criteriile care au fost luate în calcul la evaluarea proiectelor au fost: impactul campaniei (participanți, număr acțiuni, invitați speciali, implicarea comunității), originalitatea activităților realizate, mediatizarea și follow up –ul acestora.
Activitățile derulate în cadrul proiectului „LTT4EU” au vizat în mod direct temele propuse astfel încât plaja mare a obiectivelor stabilite a oferit posibilitatea implementării unei mari varietăți de activități. Printre obiectivele propuse de proiect, pe domenii de activitate, amintim: domeniul lingvistic - promovarea bogăției lingvistice și culturale a Europei și încurajarea învățării pe tot parcursul vieții, domeniul documentar - motivarea folosirii resurselor infodocumentare multilingve / poliglote, domeniul social - constientizarea apartenenței României la Uniunea Europeană prin promovarea unor valori de integrare socială, identificarea rolului dimensiunii de gen în educație, învățarea unor strategii de promovare a educației pentru copiii cu dizabilități, sensibilizarea elevilor şi îndrumarea lor către promovarea unor atitudini responsabile faţă de mediul înconjurător, responsabilizarea societăţii civile prin informare, conştientizare şi educare, formarea unui comportament civic în acord cu principiile reiterate la nivel european, domeniul cultural - deschidere culturală - cunoașterea și intrarea în contact cu alte culturi europene, educarea elevilor ca buni cetăteni europeni prin promovarea obiceiurilor traditionale, autentice pe fondul diversității UE, cultivarea spiritului patriotic în context european și domeniul informațional - folosirea tehnologiei informației și comunicării – utilizarea platformei eTwinnig, cunoașterea riscurilor în navigarea pe Internet, folosirea la maximum a Internetului ca resursă informațională în scopul dezvoltării autonomiei documentare.
În conceperea parcursului acestui proiect s-a avut în vedere dimensiunea europeană a educației care se concretizează în formarea cetățenilor europeni înzestrați cu informații și competențe europene, educați în spiritul valorilor europene și care au cultură, conștiință și identitate europeană. Din această perspectivă dimensiunea europeană facilitează formarea identității culturale și morale a elevului.

miercuri, 7 mai 2014

Elevii și lectura secolului XXI

Chestionarul se adreseaza exclusiv elevilor Liceului Teoretic Teius. Termen de completare 10 mai 2014!
Dorim să realizăm o cercetare având ca temă Elevii și lectura secolului XXI. Pentru aceasta avem nevoie de sprijinul tău! Chestionarul se referă doar la elevii Liceului Teoretic Teiuș, clasele I-XII.
Completează chestionarul  

vineri, 2 mai 2014

Șoala Zero Waste

Zero Waste (Zero Deseuri) reprezintă o filozofie care încurajează regândirea ciclului de viață al resurselor, astfel încât toate produsele să poată fi refolosite, să nu mai ajungă la incineratoare sau la gropile de gunoi. Procesul recomandat este similar celui în care natura refolosește resursele.
Zero Waste este un obiectiv etic, economic, eficient și vizionar, menit să ghideze oamenii în schimbarea stilului de viață, astfel încât să imite ciclurile naturale durabile, unde toate materialele considerate nefolositoare sunt concepute să redevină resurse.

Zero Waste înseamnă proiectarea și gestionarea produselor, pentru a evita și elimina toxicitatea deșeurilor, volumul acestora, și conservarea și recuperarea tuturor resurselor, astfel
încât nimic să nu fie ars sau ingropat. Implementând acest concept eliminăm deșeurile care sunt o amenințare pentru sănătatea oamenilor, plantelor și animalelor.
Liceul Teoretic Teiuș, manageriat de prof. Octavian Mihai Rusu, prin implementarea proiectului „Școala Zero Waste” coordonat de prof. Marius Pintea, dorește afilierea la conceptul european Zero Waste (Zero Deșeuri). Componenta educațională este o soluție evidentă pentru formarea unor atitutini responsabile la elevi și la comunitatea locală, față de mediu și de lumea în care trăim. În derularea proiectului se vor organiza în cadrul unității școlare sesiuni de training și workshopuri de educație ecologică pentru elevi, precum și  acțiuni de ecologizare și informare a comunității locale, educația ecologică fiind privită ca o necesitate a secolului XXI.În concurs au fost înscriși 38 de elevi ai Liceului Teoretic Teiuș, urmând ca în săptămânile următoare să deruleze diferite activități de educație ecologică.


Chip de copil

La formarea personalităţii unui individ contribuie în mare măsură familia, comunitatea în care trăieşte persoana şi educaţia formală pe care o primeşte în şcoală sau alte instituţii cu profil educativ (educație nonformală). Chiar dacă ponderea cea mai mare în dezvoltarea personalităţii nu o are educaţia formală, este scopul acestei forme de educaţie să prevină excluziunea socială şi să pregătească acel tip de persoană de care societatea are nevoie într-o anumită perioadă istorică. De aceea considerăm că educaţia în cadrul şcolii este prima în care putem introduce schimbări mod sistematic, care pot fi sprijinite, monitorizate şi evaluate cu uşurinţă.

vineri, 11 aprilie 2014

Alimentație sănătoasă

Clasa a VIII-a B
dirig. prof. Marius PINTEA
Alimentaţia este un proces voluntar şi conştient, şi de aceea educabil. Aceasta depinde de o decizie liberă a individului. Aderarea la obiceiurile alimentare mai sănătoase reclamă o convingere profundă. Alimentaţia este fără îndoială obiceiul care influenţează cel mai mult sănătatea oamenilor. Nu degeaba obiceiul de a mânca este cel care se repetă cel mai constant de-a lungul vieţii noastre.
Proiectul implementat a avut ca scop general conștientizarea elevilor cu privire la riscurile la care se expun consumând o alimentație nesănătoasă și având un orar haotic în alimentarea organismului.
Activitățile desfășurate au urmărit informarea și documentarea elevilor cu privire la diferitele tipuri de mâncare pe care le consumăm. Activitățile s-au concretizat în realizarea de PPT-uri, eseuri informaționale și susținerea lor în fața colegilor din școală, realizarea unor feluri de mâncare sănătoasă (ECO) precum și prezentarea acestor în fața unui juriu format din cadrele didactice ale liceului. Criteriile de evaluare ale concursului „O alimentație sănătoasă” au fost: documentarea și informarea (varietatea resurselor infodocumentare, credibilitatea surselor documentare folosite, specificarea surselor folosite etc.), PPT (aranjarea slide-urilor, succesiunea logica a argumentării, prezentarea materialului), masa festivă (diversitatea preparatelor culinare, design-ul preparatelor și al aranjării mesei) prezentarea preparatelor (originalitate, creativitate, spontaneitate etc.)
La sfârștul activității elevi au înțeles că alimentele pe care le consumăm conţin diverse substanţe nutritive, fiecare îndeplinind o anumită funcţie în organism. Unele construiesc şi repară ţesuturi – care sunt componentele organismelor noastre cum ar fi oasele, muşchii, pielea, părul etc. Altele furnizează energie sau elimină toxinele care, dacă nu ar fi eliminate ar fi un pericol pentru organism, deci este important să se consume o varietate de alimente care împreună să conţină cantitatea potrivită din fiecare substanţă nutritivă. Dacă un aliment este consumat în exces, iar altul nu este consumat îndeajuns, unele funcţii ale corpului vor fi afectate, reflectându-se în starea generală a sănătăţii.

miercuri, 9 aprilie 2014

O societate democratică modernă

Parteneriat educațional Liceul Teoretic Teiuș, Alba și Liceul Tehnologic Special „SAMUS” Cluj-Napoca
Parteneri: ISJ Alba: insp. Codruța Lodroman, ISJ CLUJ: insp. Amalia Gurzău, Primăria Teiuș: primar dr.ing. Mirel Hălălai.
Coordonatori: prof. Lipovean Lucia și prof. Lipovean Lucian, Cluj-Napoca
dir. prof. Octavian Mihai Rusu, prof. Marius Pintea, prof. Gabriela Lascu, cons. școlar Fățășan Cristina – Liceul Teoretic Teiuș, Alba

Într-o societate democratică modernă, omul trebuie să trăiască într-un mediu tot mai civilizat și mai sociabil. De multe ori omul uită că trăiește în comunitate cu alți semeni și că alături de el se află indivizi care au nevoie de înțelegerea și sprijinul său de îndrumare. Colaborarea dintre instituțiile școlare implicate în proiect accentuează necesitatea socializării elevilor deficienți și integrarea acestora în comunitate.
Vizita elevilor deficienți din Cluj a avut drept scop îndrumarea spre a dobândi noi cunoștințe și informații despre elevii dintr-o școală de masă, despre alt județ, alt oraș și despre societatea în care trăim. De asemenea s-a mizat pe realizarea pregătirii psihologice a elevilor pentru viață precum și dobândirea de noi cunoștințe, deprinderi intelectuale și practice, dezvoltarea intereselor cognitive și a îndemânărilor practice.
Obiectivele colaborării în cardul proiectului sunt: promovarea dialogului și a comunicării între elevi cu potențial cognitiv diferit, motivarea elevilor în aprecierea tuturor posibilităților pe care le oferă societatea contemporană și stimularea schimbului de informații între elevii celor două școli.
Activitățile desfășurate în cadrul Liceului Teoretic Teiuș au fost: vizitarea unității școlare, vizionarea unui film de prezentare a liceului, diferite concursuri precum și diferite jocuri de cunoaștere și socializare. Activitatea s-a finalizat cu întâlnirea elevilor cu primarul orașului Teiuș, dl. dr. ing. Mirel Hălălai și vizitarea Parcului CFR.

Pe tot parcursul activităților s-a avut în vedere stimularea dorinței de autodepășire, inocularea motivației dialogului social și cultural cu alți elevi și personalități locale, dezvoltarea ideii de societate românească bazată pe comunicare, pe  relații interpersonale și de grup, pe principii și norme morale deosebite.
Putem afirma că activitățile au contribuit la dezvoltarea unor atitudini democratice la elevi stimulând spiritul de întrajutorare, solidaritate în grup, spiritul critic, capacitatea de argumentare, spiritul de a acționa și de a rezolva problemele în mod responsabil.
Vizita elevilor teiușeni la liceul din Cluj se va organiza în luna iunie 2014.


luni, 31 martie 2014

Campania Hai pe net! 2014

Hai pe net! este o campanie de incluziune digitală derulată în România de Fundația EOS – Educating for An Open Society. Evenimentul se derulează sub umbrela campaniei Get online week, organizată la nivel la nivel European de către organizația Telecentre Europe.
Obiectivele generale ale campaniei sunt stimularea forței de muncă, formarea competențelor digitale pentru angajare și locuri de muncă digitale în comunitățile din Europa.
Campania Hai pe net! 2014 abordează două teme majore: Get online for jobs/Hai pe net! pentru obținerea unui loc de muncă! și Get online for inclusion/Hai pe net! pentru incluziunea ta digitală !
Telecentrul Liceului Teoretic Teiuș a derulat o serie de activități, în cadrul Campaniei Hai pe Net!, activități coordonate de prof. Marius PINTEA, care vizează în mod concret obiectivele campaniei:
Skillage, evaluarea și formarea competențelor TIC activitate care s-a focusat pe exersarea de către elevi a abilităților TIC pentru a înțelege mai bine setul de competențe digitale de care au nevoie pentru locurile de muncă disponibile în prezent și pentru a-i încuraja să urmeze cursuri suplimentare de formare și certificări în domeniul IT.
Offline users/primul click: formarea competențelor digitale pentru persoanele care nu au fost niciodată online – offline users/primul click – scurte instruiri cu privire la utilizarea calculatorului și a internetului;
Siguranţa copiilor pe internet (deopotrivă pentru tineri şi părinţii lor) – activități desfășurate în telecentrul Liceului Teoretic Teiuș, cu scopul informării elevilor despre beneficiile și pericolele folosirii Internetului;
Lecții online sesiune de prezentare a portalului www.edu.ro ce conţine documentare şi prezentări multimedia, experimente şi simulări virtuale, cursuri electronice, momente de lecţie, lecţii cu strategie didactică predefinită, cu conţinut puternic interactiv, bazate pe programa şcolară oficială – activitate dedicată cadrelor didactice;
Activități inter-generaționale și pentru seniori: organizarea de ateliere dedicate activităților inter-generaționale: copiii și tinerii au fost încurajați să își invite bunicii și/sau părinții la telecentru pentru a petrece împreună câteva ore și pentru a-i învăța pe aceștia cum să utilizeze calculatorul și internetul dar și pentru a le arăta care sunt beneficiile oferite de utilizarea acestora;
Activități de petrecere a timpului liber: citire de ziare online/revista presei;
În 2014 accentul principal al campaniei Hai pe net! va cădea pe creșterea șanselor de angajare și acele locuri de muncă care necesită utilizarea TIC, în concordanță cu eforturile realizate la nivel politic și industrial pentru atingerea unor rate mai mari cu privire la ocuparea forței de muncă și pentru a corespunde mai bine cu furnizarea și cererea cu privire la dobândirea competențelor digitale.
Campania dorește să crească gradul de conștientizare și a aborda câteva domenii-cheie care ar putea contribui puternic la nevoile de angajare: formarea competențelor digitale, certificarea în domeniul TIC și accesul la locurile de muncă cu accent pe utilizarea noilor tehnologii digitale.

Atelierele de lucru organizate au vizat toate ciclurile de școlarizare ale Liceului Teoretic Teiuș: primar, gimnazial și liceal, precum și implicarea comunității locale.

joi, 20 martie 2014

eTwinning - educație și provocare

eTwinning reprezintă o inițiativă europeană, integrată în dimensiunea europeană a educației, care oferă cadrelor didactice oportunitatea de a interacționa educațional pentru implementarea unor proiecte de schimb la distanță cu elevii, folosind instrumentele TIC. Conceput pentru cooperarea între școli din țări membre UE, ca parte a proiectelor educaționale, eTwinning încearcă sensibilizarea actorilor implicați cu privire la metodele și practicile educaționale străine. Noțiunea de pedagogie de schimb sau proiecte de schimb la distanță, accentuează cooperarea la nivel european pentru atingerea țintelor comune care sunt strâns legate de învățarea limbilor moderne de circulație internațională, de dimensiunea interculturală, de utilizarea tehnologiilor educaționale moderne prin folosirea TIC. De asemenea o altă deschidere pe care o oferă eTwinning este facilitarea dialogului între profesorii din diferite țări, între instituții europene prin propunerea și implementarea unor proiecte interdisciplinare. În plus față de rețeaua extinsă de cadre didactice, eTwinning oferă instrumente pentru proiecte de comunicare și de schimb, toate gratuite și sigure. 
În concluzie, inițierea proiectelor de tip eTwinning contribuie la dezvoltarea competențelor cheie reiterate la nivel european, precum și la consolidarea profilului de formare european al elevului. eTwinning are în vedere realizarea dimensiunii europene a educației prin activitățile implementate în colaborare și parteneriat cu diferite unități de învățământ europene.

luni, 17 martie 2014

Fii responsabil! Reciclează.

Natura a existat fără om, dar omul nu poate exista fără natură! Afirmația accentuează importanța păstrării unui mediu curat și ne îndeamnă să conştientizăm faptul că avem datoria să protejăm şi să ocrotim natura. A proteja natura înseamnă a cunoaşte şi respecta legile de existenţă şi evoluţie a ei. Grija faţă de natură, de mediul înconjurător trebuie să fie o componentă esenţială a dezvoltării morale a tinerii generaţii.
Proiectul de educaţie ecologică Patrula de reciclare RoRec, Liceul Teoretic Teiuș, Alba are ca obiective sensibilizarea elevilor şi îndrumarea lor către promovarea unor atitudini responsabile faţă de mediul înconjurător, dar şi responsabilizarea societăţii civile prin informare, conştientizare şi educare. Cu siguranţă şcolii îi revine sarcina de a forma elevilor o atitudine conştientă şi responsabilă faţă de mediu. Prin realizarea acestui proiect se doreşte să se dezvolte spiritul de iniţiativă şi comunicare, să se realizeze un schimb de bune practici în vederea formării unei educaţii demne de cetăţean european.

miercuri, 12 martie 2014

SAFER INTERNET PLUS

În perioada 10 februarie – 10 martie 2014 la Liceul Teoreric Teiuș s-a desfășurat proiectul SAFER INTERNET PLUS care a vizat atenționarea publicului țintă (elevii claselor I-VIII și cadrele didactice ale unității de învățământ) cu privire la utilizarea Internetului într-un mod mai sigur, exploatând latura informațională a acestuia.

Argumentul susținerii proiectului s-a concentrat în jurul informării elevilor și cadrelor didactice despre dezvoltarea Internetului și a noilor tehnologii care au schimbat iremediabil viața de zi cu zi a oamenilor, comunicarea, capacitatea de înțelegere a lucrurilor, posibilitățiile de dezvoltare și exprimare.
Cel mai bun lucru care se poate face în momentul în care tehnologia se dezvoltă într-un mod incredibil este acela de a ne adapta, de a încerca să o înțelegem și să o folosim pentru a putea profita la maximum de această extraordinară resursă informațională. Chiar actul educațional a evoluat și a ajuns la momentul în care activitatea educațională să includă programe, prezentări și resurse utile de pe Internet care fac ora interactivă și plăcută de elevi.
În aceste condiții proiectul a propus identificarea și cunoașterea riscurilor folosirii Internetului, fiind cei mai importanți pași în evitarea și contracararea lor, oferind păstrarea siguranței în mediul online, dar și beneficiile folosirii eficiente și eficace a Internetului ca resursă informațională, care să aducă un plus valoare dezvoltării autonomiei infodocumentare la elevi și cadre didactice.
Proiectul a avut ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiei on-line și a telefoanelor mobile, mai ales de către copii și adolescenți, precum și conștientizarea și educarea acestora asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe Internet.
Obiectivele proiectului au fost: cunoasterea riscurilor în navigarea pe Internet, informarea asupra evitării și contracarării riscurilor navigării pe Internet, formarea atitudinii corecte în activitățile desfășurate în mediul online, înțelegerea valorii informaționale a mediului online, folosirea la maximum a Internetului ca resursă informațională în scopul dezvoltării autonomiei documentare.
Activitățile desfășurate au fost: lecții despre siguranța copiilor pe Internet / în mediul online: Fii în siguranță pe Internet!, Care sunt pașii care te pot ajuta să găsești ceea ce cauți?, Semaforul Online, Jocuri didactice, realizarea de postere, colaje cu mesaje care promovează siguranța online, crearea de website-uri, vizionarea de filmulețe care redau riscurile navigării online.

La activitate au participat elevii ciclurilor primar și gimnazial, aproximativ 400 de elevi. Activitatea a fost realizată în colaborare cu echipa Sigur.info și Salvați copiii.


miercuri, 5 februarie 2014

Simulare de incendiu

Activitate realizată in colaborare cu ISU Alba 
Parteneriatul are scopul de a contribui la educarea comunității și a elevilor, utilizând modalități interactive privind managementul riscului.
În cadrul activităților s-a promovat educarea privind apărarea împotriva incendiilor, precum și modul de prevenire și combatere în situații de urgență, atât în familie, cât și la școală.
Educarea privind apărarea împotriva icendiilor nu înseamnă să li se interzică copiilor tot ceea ce are legătură cu focul. Se știe că focul i-a fascinat mereu pe copii și, prin urmare, este necesat ca de la cele mai fragede vârste copiii să afle care sunt pericolele focului și fumului și să se exerseze cu ei comportamentul corect în caz de incendiu sau în diferite situații de urgență.
Scopul proiectului se poate cuantifica în următoarele obiective cadru propuse: formarea unor atitudini și comportamente responsabile în situații de urgență,  dezvoltarea capacității de a folosi cunoștințele dobândite în domeniul situațiilor de urgență pentru reglarea și influențarea comportamentului propriu și de grup, dezvoltarea spiritului de solidaritate, implicarea părinților și a comunității locale în viața școlii, cunoașterea principalelor tipuri de riscuri, a formelor de manifestare a acestora, precum și a terminologiei specifice.
De asemenea s-a avut în vedere și informarea copiilor cu privire la tipurile de risc generatoare de situații de urgență, măsurile de prevenire a situațiilor de urgență, capacitatea de răspuns, autosusținere și prim ajutor, precum și la comportamentul adecvat în cazul producerii situațiilor de urgență.
 

duminică, 2 februarie 2014

UNIREA, NAȚIUNEA A FĂCUT-O

“Unirea fusese cea mai îndrăzneaţă şi cea mai înţeleaptă faptă a naţiunii româneşti. Îndrăzneaţă pentru că s-a săvârşit împotriva voinţei şi a dorinţei tuturor marilor puteri europene şi înţeleaptă pentru că, după veacuri de zbuciumări, părinţii patriei prevăzură, în sfârşit, că numai Unirea poate să fie pârghia de înălţare a neamului românesc.” (Tribuna din 24 ianuarie  - 1909)
Colaje realizate de elevi
Epoca în care s-a realizat Mica Unire reprezintă o perioadă de mare intensitate istorică. Transformările structurale au conferit înfruntării dintre forțele vechi și cele noi, aspecte dramatice. Lupta pentru unire s-a extins asupra societății împletindu-se cu resorturile pregătite pentru formarea statului modern al cărui beneficiar urma să fie poporul, în totaliatea lui.
Pe drept, perioada istorică în care s-a realizat şi consolidat, prin reforme, statul naţional, poate fi apreciată drept o perioadă a revoluţiei pentru unitate. De altfel, contemporanii înşişi i-au simţit ritmul, profunzimea şi dimensiunile.
Cadre didactice implicate: prof. Teodora ANCATEU, prof. Nicoleta CÎMPEAN, prof. Marius PINTEA

joi, 9 ianuarie 2014

EMINESCU între ROMANTISM și DECADENTISM

Baudelaire scria într-un celebru pasaj „Pentru a pătrunde în sufletul unui poet sau cel puțin în principala sa preocupare, trebuie să căutăm în operele sale cuvintele care se repetă cel mai frecvent. Cuvântul va trăda obsesia”.
Eminescu este un romantic desăvârșit și un spirit demiurgic care are capacitatea de a transforma tot ce atinge (viziunile cele mai prăpăstioase și deconcertante uneori) într-un lirism pur al esențelor. Pe de altă parte, dacă privim lirismul eminesciam din perspectivă comparativă a istoriei literare și ținând cont de criteriul cronologic, poetul ar face parte din ceea ce, în Italia și în Europa, poartă numele de a doua generație romantică ale cărei limite și defecte sunt bine cunoscute.
Proiectul „Eminescu între romantism și decadentism” propune elevilor căutarea, explorarea și exploatarea prin diferite tehnici, a cuvântului care trădează obsesia poetului nepereche, înclinând balanța spre romantism sau decadentism.
Elevii premiați în cadrul concursului „Eminescu între romantism și decadentism”:
Locul I - URSA Maria-Larisa, clasa a VII-a B (102,5 puncte)
Locul al II-lea - CORFUȚĂ Paul, clasa a VIII-a A și BORDIANU Georgiana, clasa a VIII-a B (96 de puncte)
Locul al III-lea - BOȚAN Alina și MICLEA Andreea, clasa a VIII-a B (95 de puncte)