sâmbătă, 26 decembrie 2015

„Colinde, colinde” - activitate extracurriculară

În Ajunul Crăciunului, cadrele didactice de la Liceul Teoretic Teiuș au așteptat colindătorii la școală în cadrul proiectului educațional „Colinde, colinde” care a avut ca scop promovarea moștenirii culturale și expunerea valorilor folclorului nostru în care se răsfrâng și datinile și obiceiurile prilejuite de sărbătorile de iarnă.
Descoperirea sufletului autentic al poporului român și sensibilitatea colindelor au marcat punctual obiectivele stabilite în cadrul activității: conștientizarea moștenirii culturale la nivel local, național, european și a locului ei în peisajul multicultural universal, dezvoltarea capacității de dezvoltare a mesajului din artă, precum și valorificarea elementelor de patrimoniu cultural.

Elevii claselor de liceu (IX-XII) au intensificat atmosfera sărbătorilor de iarnă prin intonarea colindelor specifice zonei, și-au manifestat bucuria de a fi împreună, precum și entuziasmul și farmecul specifice vârstei. Printre colindători au fost și generații de elevi, actualmente studenți, care au terminat școala la Liceul Teoretic Teiuș.
Cadrele didactice participante la activitate au fost: prof. Marius Pintea, prof. Corina Radu, prof. Mihaela Suărășan, prof. Nicoleta Cîmpean, prof. Romina Pop, prof. Maria Lup și prof. Adriana Ciortea.

„Poezia colindelor este de o mare frumusețe degajând o atmosferă plină de entuziasm în care sunt exprimate dorințele și năzuințele oamenilor. Prin numărul mare, prin frumusețea muzicii și poeziei, colindele domină sărbătorile de iarnă. În acest cadru, noi, cadrele didactice, am oferit, prin activitatea extacurriculară „Colinde, colinde”, oportunitatea elevilor noștri de a se lăsa cuprinși de vraja mirifică a Crăciunului și de a păstra și duce mai departe ceea ce ne individualizează ca popor” ne-a declarat Marius Pintea, directorul Liceului Teoretic Teiuș.

luni, 14 decembrie 2015

Liceul Teoretic Teiuș s-a alăturat misiunii de a iniția 100 milioane de elevi în programare

Computerele sunt peste tot, dar tot mai puţine şcoli predau acum programarea în raport cu 10 ani în urmă. Fetele şi minorităţile sunt foarte slab reprezentate. Vestea bună este că suntem pe cale să schimbăm acest lucru.
În cadrul Hour of Code, tehnologia computerelor și programarea au fost pe prima pagina a site-urilor Google, MSN sau Yahoo! și Disney. S-au adunat peste 100 de parteneri pentru a susține această mișcare. Anul trecut, fiecare magazin Apple din lume a găzduit o Ora de Programare şi chiar preşedintele Obama a scris prima lui linie de cod, alăturându-se campaniei.
De aceea, fiecare dintre cei 804 elevi de la Liceul Teoretic Teiuș s-au alăturat celui mai mare eveniment educativ în istorie: Ora de Programare, în săptămâna 7-13 Decembrie 2015.
"Ora de Programare" (Hour of Code), organizată de Code.org (o organizaţie non-profit) şi peste 100 alte organizaţii, este o mărturie că generaţia de astăzi este gata să își formeze deprinderi esenţiale pentru a avea succes în secolul 21. 

duminică, 13 decembrie 2015

Bazar în cadrul Campaniei „Cozonacul de Crăciun”

În luna decembrie când se apropie Sfânta Sărbătoare a Nașterii Mântuitorului, așa cum Divinitatea L-a oferit în dar omenirii pe Iisus, fiecare dintre noi suntem datori să oferim în dar, de Crăciun, ceea ce i-ar putea face mai fericiți pe semenii noștri. Astfel, spiritul magic al Crăciunului i-a determinat pe elevii şi cadrele didactice ale Liceul Teoretic Teiuş, să demareze, şi anul acesta,  binecunoscuta campanie ,,Cozonacul de Crăciun''.
În data de 11 decembrie 2015 la nivelul unității de învățământ s-a organizat un bazar care a avut drept scop strângerea de fonduri pentru susținerea Campaniei „Cozonacul de Crăciun”. Elevii Liceului Teoretic Teiuș s-au mobilizat și de această dată realizând diferite obiecte, decorațiuni specifice sărbătorilor de iarnă, au strâns jucării, au realizat picturi și tablouri și au strâns sponsorizări.
Campania „Cozonacul de Crăciun” are ca obiective sprijinirea persoanelor care se confruntă cu o situaţie materială precară, sensibilizarea opiniei publice şi stimularea acesteia asupra problemelor cu care se confruntă copiii, susținerea persoanelor defavorizate prin strângerea şi distribuirea de produse, educarea elevilor în spiritul solidarității, dar și a practicării obiceiurilor tradiționale a Sfintri Sărbători a Nașterii Domnului. Campania vizează în mod deosebit copiii defavorizați.
Parteneri campaniei sunt: Primăria Orașului Teiuș, Clubul ”Rotary” Teiuș, Asociația de Părinți ai Elevilor Teiușeni, Poliția Orașului Teiuș, Inspectoratul Școlar Județean Alba.
„Prin această campanie ne dorim ca elevii Liceului Teoretic Teiuș să fie educați în spiritul valorilor europene: unitate, comunicare, toleranță, solidaritate, respect, egalitate, pluralism, democrație și libertate, cu un accent deosebit, de data aceasta, pe solidaritate” ne-a declarat prof. Marius Cosmin Pintea, directorul Liceului Teoretic Teiuș.


luni, 28 septembrie 2015

„Construiește-ți cariera pas cu pas!” - perspectivă educațională nonformală asupra învățării

Elevii Liceului Teoretic Teiuș, însoțiți de prof. Marius Cosmin PINTEA, directorul unității de învățământ, au participat în cadrul proiectului POSDRU „Construiește-ți cariera pas cu pas! Consiliere și orientare profesională pentru elevii din regiunile Centru și Sud-Est” la atelierele de orientare școlară și profesională organizate de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
Timp de trei zile elevii au participat la diferite activități care au vizat dezvoltarea perspectivelor privind cariera prin furnizarea de servicii de orientare şi consiliere în carieră în sprijinul tranziţiei de la școală la viaţa activă, conştientizarea și popularizarea în rândul elevilor a necesităţii dezvoltării unei atitudini pozitive şi proactive față de muncă, în vederea facilitării tranziţiei de la statutul de elevi la acela de angajați prin realizarea unei campanii specializate, creşterea aplicabilității activităţilor de consiliere şi orientare profesională, promovarea şi dezvoltarea parteneriatului educaţional între licee - universităţi - întreprinderi – instituţii.
De asemenea, s-a vizitat Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu, unde elevilor li s-au prezentat avantajele socio-profesionale a pargurgerii unui traseu educațional adecvat aptitudinilor, competențelor și abilităților pe care le dețin.
Proiectul și-a propus să educe la elevi capacitatea de a se maturiza armonios, ținând seama de aptitudinile și interesele personale și luând în considerare, în egală măsură, nevoia de forță de muncă de pe piața muncii de oriunde din lume.
Procesul de consiliere și orientare s-a construit pe principii de egalitate de șanse, acces, nediscriminare și promovând abordarea incluzivă, valorizarea individului și construirea sistemului de încredere, în sine, ca elev și în potențialul pe care îl poate valorifica în funcție de profilul psihologic și aptitudini.
„Consilierea și orientarea profesională a elevilor este un proces complex care are ca rezultat așteptat pregătirea acestora pentru a lua decizii legate de carieră, în cunoștință de cauză. În cadrul procesului de consiliere și orientare profesională, văzut ca un proces sistemic, ciclic, se utilizează o paletă largă de tehnici, mijloace și instrumente adecvate particularităților de vârstă, rezidență, specific și nivel cultural, etapă de educație, astfel încât efectele să fie maximizate” ne-au declarat organizatorii.

sâmbătă, 13 iunie 2015

Valori europene: mediu curat, colectare selectivă!

Iniţiatorii proiectului „Protejează mediul! Colectează selectiv!”, Liceul Teoretic Teiuş şi Şcoala Gimnazială Iuliu Maniu Vinţu de Jos, sprijiniţi de specialişti şi parteneri precum: Garda de Mediu Alba, Clubul Rotary Teiuș, Primăria Teiuș și Primăria Vințu de Jos, şi-au propus să dezvolte în rândul elevilor, cadrelor didactice, părinţilor şi comunităţii locale abilităţi de colectare selectivă a deşeurilor, de protecţie a mediului înconjurător, de lucru în echipă şi voluntariat.În urma unui chestionar aplicat elevilor din şcolile implicate în proiect şi pe baza observaţiilor efectuate în şcoală şi comunitate, s-a constatat că deşeurile nu sunt colectate selectiv, ceea ce influenţează în mod negativ mediul înconjurător.

Obiectivele proiectului s-au concretizat în stimularea culturii participative, a cetăţeniei active şi a voluntariatului prin implicarea în proiect a elevilor, cadrelor didactice, părinţilor, partenerilor, a comunităţii locale, aplicarea principiului RRR (Reducere – Reciclare - Reutilizare) prin colectarea şi reciclarea deşeurilor, respectarea şi promovarea principiilor de mediu recunoscute la nivel internaţional prin realizarea de dezbateri, prezentare de film educativ pe tema protecţiei mediului elevilor şi invitaţilor, promovarea responsabilităţii sociale în rândul instituţiilor partenere prin exemple de bună practică, îmbunătăţirea programelor şi politicilor publice (politica de gestionare a deşeurilor la nivelul localităţilor) prin motivarea primăriilor implicate în proiect de achiziţiona pubele ecologice şi a colecta selectiv, ca urmare a rezultatelor obţinute în proiect.
Activitățile proiectului au debutat în săptămâna Școala Altfel Să ştii mai multe, să fii mai bun! cu o dezbatere, la nivelul fiecărei unități școlare, pe tema protejării mediului înconjurător şi a  colectării selective a deşeurilor. Următoarea activitatea intitulată Ne-am  informat, găsim soluţii! a cuprins realizare de fotografii, activităţi practice de confecţionare de pubele ecologice, activitate de documentare, interviuri, strângere de materiale, realizări de articole, editare, multiplicare şi publicarea acestora în revista şcolii. Etapa Nouă ne pasă!, etapa de ecologizare şi colectare selectivă a deşeurilor, de amplasare a pubelor ecologice pe arterele principale din localităţi, elevii lucrând în echipe, deșeurile fiind colectate selectiv în saci menajeri de culori diferite, fiind ridicate mai apoi de firmele specializate. Ultima etapă a proiectului Învățăm unii de la alții a cuprins deplasarea elevilor Liceului Teoretic Teiuș la Școala Gimnazială Iuliu Maniu, Vințu de Jos pentru prezentarea activităților derulate în cadrul proiectului (PPT-uri, fotografii şi fragmente din interviurile audio), expunerea modului în care s-au desfășurat activităţile proiectului în şcoală şi comunitate. S-au făcut schimburi de opinii şi experienţe şi au învăţat unii de la alţii cum să colecteze selectiv şi cum să protejeze mediul.
Cadrele didactice care au colaborat pentru realizarea țintelor strategice ale acestui proiect sunt: prof. Nicoleta Cîmpean, prof.  Alina Crișan, prof. Lucia Herman, prof. Mihaela Suărășan, prof. Iuliana Câmpean și prof. Marius Pintea.
„Conștientizarea elevilor și comunității locale cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor este responsabilitatea persoanelor care doresc să demonstreze calitatea de cetățeni europeni și, de asemenea, este soluţia protejării mediului, aflată la îndemâna tuturor, presupunând depozitarea deşeurilor în locuri special amenajate în vederea reciclării. Prin acest proiect s-a dorit focalizarea atenției asupra unor soluții practice pentru implementarea unui sistem funcțional de colectare selectivă a deșeurilor la nivelul fiecărei comunități locale” a declarat Marius Pintea, directorul adjunct al Liceului Teoretic Teiuș.

miercuri, 10 iunie 2015

Promovează integrarea socială a persoanelor cu dizabilități

Societatea democratică modernă obligă omul să trăiască într-un mediu tot mai civilizat și mai sociabil. De multe ori omul uită că trăiește în comunitate cu alți semeni și că alături de el se află indivizi care au nevoie de înțelegerea și sprijinul său de îndrumare. Excursia realizată de elevii Liceului Teoretic Teiuș la  Liceul Special Samus, Cluj-Napoca a avut ca scop colaborarea dintre instituțiile școlare implicate în proiect accentuând necesitatea socializării elevilor deficienți și integrarea acestora în comunitate.
Printre obiectivele proiectului se numără: (1) să comunice și să colaboreze cu elevii din școala parteneră, (2) să conștientizeze afectivitatea de grup ca suport al prieteniei, (3) să împărtășească date din experiența personală, (4) să conștientizeze apartenența României la UE prin promovarea unor valori de integrare socială.
Colaborarea dintre Liceul Teoretic Teiuș Alba și Liceul Tehnologic Special Samus Cluj-Napoca, este rezultatul proiectului început în anul școlar 2013-2014 și continuat în anul școlar 2014-2015 cu vizita elevilor noștri la parteneri.
Activitățile proiectului au mizat pe cooperarea și colaborarea celor două școli având rolul de a elimina decalajele dintre persoanele normale și cele deficiențe.
Activitățile propuse: (1) jocuri de cunoaștere și socializare realizate de elevii Liceului Special Samus Cluj-Napoca, (2) prezentarea instituției prin activitățile desfășurate; (3) vizitarea școlii,  (4) promovarea activităților propuse de EUROPA CASA NOASTRĂ privind cunoașterea Europei.
Elevii Liceului Teoretic Teiuș (25 de elevi) s-au implicat în derularea activităților - excursia făcută la Cluj în cadrul Liceului Special SAMUS, mediul de studiu al persoanelor cu dizabilități, înțelegând că în Uniunea Europeana fiecare persoană are dreptul la educație indiferent de statutul social. În implementarea proiectului au fost implicați 20 de elevi cu deficiențe, care au organizat diferite activități pentru elevii musafiri
Chestionarele inițiale și finale, completate de elevii implicați în proiect, au relevat efectul schimbului de informații asupra gândirii elevilor.

sâmbătă, 9 mai 2015

Liceul Teoretic Teiuș susține Campania Globală pentru Educația, ediția 2015

Activitățile desfășurate de Liceul Teoretic Teiuș în cadrul Campaniei Globale pentru Educație, sub sloganul ”Votăm pentru educație!” marchează Săptămâna de Acțiune pentru Educație (4 - 10 mai 2015), care, în acest an, și-a propus să promoveze importanța dreptului la educație ca prioritate a comunității mondiale pentru perioada 2000 – 2030.
Vineri, ultima zi a campaniei în cadrul unității școlare, elevii din Liceul Teoretic Teiuș au luat parte la o sesiune de comunicări în cadrul căreia s-au aflat mai multe informații despre importanța accesului universal la educație și semnificația anului 2015 pentru șansa fiecărui copil de a beneficia de o educație de calitate și vizitarea expoziției de produse finale, realizate de-a lungul campaniei: machete ale omuleților care suțin educația (ciclul primar – siluete 3D realizate din carton cu mesaje pro educație) afișe cu mesaje care susțin educația (ciclul gimnazial) și prezentarea unor studii de caz, precum și a unor articole ce privesc școlarizarea copiilor la nivel mondial (clasele liceale), toate expuse în cadrul Centrului de documentare și informare.
            Sesiunea de comunicări s-a realizat pe tema „Trimite-mi prietenul la școală!” în cadrul căreia s-au derulat următoarele momente: prezentarea Campaniei Globale pentru Educație realizată de Georgiana Bordianu, eleva în clasa a IX-a, aspecte incredibile în drumul spre educație, prezentare de articol, eleva Miclea Andreea, clasa a IX-a, rolul școlii în educația copiilor – text realizat de elevii clasei a V-a A, situații ipotetice pentru care unii elevi nu frecventează cursurile oferite de școală, în societatea românească actuală și discuții pe tema educației.
La activitatea finală au participat elevii Liceului Teoretic Teiuș, îndrumați de cadrele didactice ale unității școlare, precum și prof. Ioan Ardelean, fost parlamentar al României și dir. prof. Octavian Mihai RUSU.
Un moment aparte în cadrul sesiunii de comunicări l-a constituit recunoașterea eforturilor depuse în procesul educațional de cadrele didactice ale Liceului Teoretic Teiuș și înmânarea diplomelor de participare la Simpozionul județean didactico-științific „Cadrul didactic, promotor al dimensiunii europene în educație” precum și a cărții cu ISBN 978-973-0-18304-7, în format electronic purtând același titlu.
Campania Globală pentru Educaţie este un eveniment desfăşurat anual, la nivel mondial, de o coaliţie de organizaţii neguvernamentale, sindicate şi grupuri de cetăţeni din întreaga lume iar, începând cu anul 2001, este coordonat în România de Organizaţia Salvaţi Copiii şi beneficiază de sprijinul unor importanţi parteneri - Ministerul Educaţiei şi Cercetării Știinţifice, Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională „Step by Step”, Asociaţia OvidiuRo, World Vision România, Roma Education Fund Romania, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi. Activităţile din acest an beneficiază de sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin intermediul proiectului „Trimiteţi-mi prietenul la şcoală !”. 
„Anul 2015 ne oferă șansa de a privi în viitor. În acest an, comunitatea mondială va stabili un nou cadru – atât pentru educație, cât și pentru dezvoltare sustenabilă. Acest nou cadru va da tonul și va stabili prioritățile pentru politicile și acțiunile autorităților din acest moment și până în anul 2030. Contextul creat ne responsabilizează, atât ca unitate școlară, precum și ca societate în susținerea accesului la educație” ne-a declarant prof. Marius Pintea, directorul adjunct al Liceului Teoretic Teiuș, Alba.

miercuri, 1 aprilie 2015

România digitală: o campanie, o săptămână, 8700 de utilizatori!

Campania de incluziune digitală Hai pe net 2015! s-a derulat în perioada 23-29 martie și a atras participarea a peste 8700 de persoane din România. Fundația EOS Romania a derulat campania Hai pe Net 2015 în parteneriat cu Rețeaua națională de eCentre, ANBPR - Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, Ministerul pentru Societatea Informațională, Certipro Education, Microsoft și Liberty Global și a antrenat participarea a 166 de parteneri locali (școli, biblioteci, ONG-uri). Campania s-a derulat sub patronajul inițiativei Grand Coalition for Digital Jobs a Comisiei Europene și a campaniei eSkills for Jobs 2015
 În timpul campaniei, peste 8700 de persoane au participat la activități de instruire, evenimente de evaluare a competențelor IT și sesiuni de redactare a unui CV. Dintre aceștia, 2440 au utilizat pentru prima dată calculatorul și internetul. Activitățile susținute de cei 166 de parteneri ai campaniei Hai pe Net 2015, au asigurat României un onorabil loc 2 la nivel european din punct de vedere a gradului de participare în campanie. Principalele teme abordate de campania de anul acesta au fost alfabetizarea digitală a celor care nu au folosit niciodată calculatorul sau internetul și creșterea șanselor de angajare a tinerilor. Campania a pus la dispoziția participanților instrumente specifice pentru realizarea acestor obiective. De exemplu, tinerii care se află la începutul carierei și întâmpină dificultăți în realizarea unui CV potrivit și scris pe limbajul angajatorilor au folosit aplicația http://yourock.jobs/ro pentru a-și descoperi abilitățile și competențele de care nu erau conștienți, dar care pot contribui semnificativ la definirea unui CV. Pentru prima dată în România, campania a pledat și cazul persoanelor nevăzătoare și accesibilizarea site-urilor web publice din România.
În Europa, campania denumită generic Get Online Week, a mobilizat peste 5.000 de telecentre din 36 de țări. Experiența țărilor participante a fost captată printr-o serie de articole, fotografii, interviuri și material video disponibile pe www.unite-it.eu.
Gabriela Barna, director al Fundaţiei EOS România afirmă  „Deși ne bucurăm că și în acest an România a participat în mod susținut la campania europeană Get Online Week 2015, clasându-se pe locul 2 în Europa la capitolul conștientizarea publicului, pot să vă spun că nu ne permitem să ne relaxăm – statistica Uniunii Europene în ceea ce privește incluziunea digitală nu ne este favorabilă. Campania Hai pe Net este un semnal pe care dorim să îl transmitem partenerilor publici și privați și o invitație la o colaborare mai strânsă în vederea reducerii decalajului digital pentru aproape 50% dintre români. Dorința noastră este să nu mai așteptăm încă un an pentru a re-aduce în prim plan importanța unei Românii cu adevărat digitale.”
La finalul lunii aprilie 2015, Fundația EOS va premia cei mai active parteneri Hai pe Net, centrele cu cea mai bună participare în campanie și va acorda oferi distincții pentru cel mai bun articol și cea mai bună fotografie. 

joi, 26 martie 2015

Hai pe net! 2015, Liceul Teoretic Teiuș, Alba, Romania

Campania „Hai pe net!” 2015 este dedicată în primul rând celor care nu au mai folosit internetul până acum, dar încurajează și utilizatorii conectați să beneficieze din plin de o serie de aplicații și servicii online care să le îmbunătățească calitatea vieții. Obiectivele generale ale Campaniei „Hai pe net” sunt să aducem România online, să exploatăm la maximum potențialul social și economic al TIC, în special al internetului – suport vital al activităților economice și sociale, atât în afaceri, muncă, joacă cât și în a comunicare.Campania Hai pe net! este o campanie de incluziune digitală organizată de Fundația EOS Romania în parteneriat cu telecentre, biblioteci publice, școli, Puncte de Acces Public la Informație (PAPI) și alte organizații și instituții dedicate alfabetizării digitale în Romania. În anul 2015 campania va avea loc în perioada  23-29 martie cu sprijinul partenerilor strategici precum: rețeaua națională de ecentre, ANBPR - Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, Ministerul pentru Societatea Informațională, Certipro Education, Microsoft și Liberty Global. Campania de derulează sub patronajul inițiativei Grand Coalition for Digital Jobs a Comisiei Europene și a campaniei eSkills for Jobs 2015.  

Evenimentul derulat în România este parte integrantă a campaniei Get online week 2015 (www.getonlineweek.eu) derulată la nivel European de către organizația Telecentre Europe (www.telecentre-urope.org) – o campanie de responsabilizare digitală prin care telecentrele urmăresc stimularea ocupării forței de muncă, formarea și certificarea competențelor digitale (eCompetențe) precum și locurile de muncă care necesită  utilizarea Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC) în comunitățile din întreaga Europă.  
Coordonatorii proiectului: prof. Octavian Mihai RUSU și prof. Marius Cosmin PINTEA
Echipa de proiect: prof.  Tunde Erika VENTER, prof. Corina RADU

duminică, 22 martie 2015

Simulare de incendiu. Activitate de informare preventivă

Elevii Liceului Teoretic Teiuș, ciclul primar, au participat pe parcursul zilei de ieri la exerciţiul de simulare în caz de incendiu și dezastre naturale, care ar trebui să îi inveţe cum să reacţioneze în cazul unui cutremur sau incendiu, mai ales în cazul în care se întâmplă în timpul programului școlar.
 Obiectivele urmărite au fost cele legate de informarea și educarea preventivă a elevilor pentru formarea unui comportament adecvat în cazul producerii unui incendiu și a altor situații de urgență, precum și a modului de apelare a numărului unic de urgență 112, cunoașterea modului de comportare și acțiune, în cazul evacuării în situația producerii unui cutremur sau unui cutremur.
Activitățile derulate s-au concretizat într-o lecție deschisă și un exercițiu de evacuare în caz de incendiu. La exercițiu au participat o autospecială de stins incendii cu apă și spumă și o autospecială SMURD din cadrul Departamentului de Pompieri Aiud. Exercițiul a făcut parte din cadrul exercițiului cu forțe și mijloace în orașul Teiuș pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații prin revărsarea cursurilor de apă și fenomene meteo periculoase.
Scopul exerciţiilor a fost şi pregătirea personalului didactic pentru a conduce aplicarea regulilor de comportare şi a măsurilor de protecţie pe timpul şi imediat după producerea unui cutremur/ incendiu, dar şi pregătirea elevilor pentru un astfel de eveniment.
Pe parcursul a 5 minute și 40 de secunde, a fost realizată evacuarea tuturor persoanelor din incinta şcoli, în ordine. Elevii au fost conduşi la locul de adunare organizat pe terenul de sport dinainte stabilit pentru fiecare clasă.
„Este important ca la vârsta școlară să se exerseze în mod repetat astfel de simulări deoarece numai în acest mod copiii vor conştientiza, alături de adulţi, care este cel mai potrivit comportament în cazul unor situaţii de urgenţă. Pentru a mări eficienţa reacţiilor colective în situaţii amintite mai sus, ne propunem ca astfel de exerciţii să se desfăşoare cât mai des”, a declarat prof. Marius Pintea, directorul adjunct al școlii.

La activitate au participat reprezentanți ai ISU Unirea coordonați de col. Dorel Sofica, primarul orașului Teiuș, dr. ing. Mirel Hălălai, prefectul județului Alba, dl. Gheorghe Feneșer, directorul unității de învățământ prof. Octavian Mihai Rusu și cadrele didactice ale ciclului primar, Liceului Teoretic Teiuș.

Fête de la Francophonie 2015


În fiecare an, pe data de 20 martie se sărbătoreşte, la nivel mondial, Ziua Internaţională a Francofoniei. Pentru Liceul Teoretic Teiuș este deja o tradiție să marcheze acest eveniment important, nu doar într-o singură zi, ci pe parcursul unei întregi săptămâni. 
În cadrul proiectului „La francofête 2015″, derulat în perioada 16-20 martie 2015, elevii teiușeni au arătat unicitatea și frumusețea limbii franceze prin diverse activități: expoziție de planșe, mascote, desene, strângându-se un număr impresionant de 64 de lucrări, scenete de teatru, poezie, jocuri online de cultură generală, karaoke, film, emisiuni și muzică franceză la radioul școlii. 
De asemenea, la inițiativa doamnei inspector de limbi moderne prof. Corina Radu și a doamnelor profesoare Adriana Popa și Mihaela Ștefănescu s-a derulat un proiect județean – „J’ai à cœur mes amis francophones” între Liceul Teoretic Teiuș și Colegiul Tehnic „Alexandru Domșa” din Alba Iulia. Acest proiect s-a materializat prin schimbarea de cărți poștale, desene și mesaje în limba franceză.
„Prin această activitate se dovedește încă o dată afinitatea poporului român pentru limba franceză și totodată apartenența României la grupul de țări francofone. De asemenea, activitățile extracurriculare au rolul de a dezvolta competențele elevilor în situații concrete de viață. Proiectul „La francofête 2015” a creat cadrul optim pentru exersarea limbii franceze și practicarea acesteia în afara sălii de clasă” a declarat prof. Marius PINTEA, directorul adjunct al unității școlare.

marți, 10 martie 2015

Google for education, training pentru cadrele didactice

Liceul Teoretic Teiuș, prin intermediul cadrelor didactice, participă, în această perioadă, la stagiile de formare Google for Education.
Prin programul de formare cu o durată de două zile, cadrele didactice beneficiare vor dobândi abilități  de utilizare a instrumentelor online în educație. Aplicațiile Google for  Education sunt instrumente ce pot fi utilizate în mod gratuit în  procesul de învățământ, în procesele administrative din școală, precum și  în comunicarea cu părinții și comunitatea. Formarea este gratuită și asigurată de formatorii și liderii locali Google.
Programul urmărește pregătirea cadrelor didactice să pună la dispoziția elevilor o mai bună pregătire pentru viața profesională, prin oferirea accesului la tehnologie și training în utilizarea instrumentelor online.
Utilizarea la clasă a instrumentelor online presupune un proces de învățare pentru cadrele didactice, concretizat în stagiile de formare organizate de JA România. La aceste formări s-au înscris 49 de cadre didactice din învățământul preprimar, primar, gimnazial și liceal.
Junior Achievement România este o organizație non-profit, care are drept scop să inspire şi să pregătească tânăra generaţie pentru a reuşi în carieră și viață prin încurajarea iniţiativei, profesionalismului şi dezvoltării unor competenţe esenţiale pentru viaţa personală şi profesională.

„Utilizând aplicațiile Google împreună cu elevii, procesul de învățământ va urma calea firească a evoluției tehnologiei informaționale, iar învățarea va deveni mai atractivă pentru elevi și evaluarea mai facilă pentru cadrele didactice” a declarat dir. adj. Marius Cosmin Pintea.

sâmbătă, 28 februarie 2015

Cadrul didactic, promotor al dimensiunii europene în educație

Simpozionul judeţean didactico-ştiinţific, Cadrul didactic, promotor al dimensiunii europene în educaţie, a supus atenţiei importanţa definitorie a implementării unei pedagogii moderne racordată la cerinţele societăţii secolului XXI. În contextul globalizării, cadrul didactic joacă un rol important în pregătirea elevilor din punct de vedere intelectual, al abilităţilor, al deprinderilor şi nu în ultimul rând, al competenţelor vehiculate la nivel european şi nu numai. Astfel, simpozionul a provocat unităţile de învăţământ să propună cadrelor didactice de predare şi cadrelor didactice auxiliare adoptarea unor priorităţi de formare şi dezvoltare profesională precum ar fi: profesionalizare prin creşterea calităţii şi menţinerea actualizării activităţii, indiferent de rolul care le revine; dezvoltarea competenţelor profesionale, complementare şi transversale; eficientizarea lucrului în echipă în procesul de predare-învăţare; elaborarea standardelor de predare şi evaluare, în vederea atragerii elevilor către şcoală şi performanţă; îmbunătăţirea constantă a procesului instructiv-educativ-evaluativ.
Scopul fundamental al simpozionului l-a reprezintat creşterea calităţii actului educaţional şi accentuarea importanţei şi valorii formative a dimensiunii europene în educaţie, având în vedere caracterul inovativ pe care orice cadru didactic trebuie să-l demonstreze.
Publicul vizat de obiectivele proiectului a fost format din cadre didactice de predare (educatoare, învăţători, profesori etc.), cadre didactice auxiliare (secretari, administratori financiari, administratori de patrimoniu etc.) și personalul de conducere, îndrumare şi control (directori, directori adjuncţi, inspectori etc.).
Activitățile propuse în derularea simpozionului s-au concretizat în elaborarea și susținerea unor lucrări metodico-ştiinţifice, având ca temă generală CADRUL DIDACTIC, promotor al dimensiunii europene în educaţie (lucrări, referate, exemple de bună practică, proiecte educaţionale de succes, proiecte extracurriculare şi extraşcolare pe teme europene, abordări pluri- şi cross- curriculare în învăţământul românesc, informatizarea sistemului naţional de învățământ etc.).
Produsul final este constituit din lucrările realizate și publicate în format electronic pe CD-ul cu ISBN 978-973-0-18304-7: Cadrul didactic, promotor al dimensiunii europene în educaţie. Menționăm că în cadrul simpozionului s-au înscris 77 de lucrări metodico-științifice, iar sustenabilitatea proiectului constă în posibilitatea continuării şi extinderii proiectului prin realizarea de noi abordări şi parteneriate similare cu alte instituţii interesate.
„Trăim într-o societate în care modul de a fi îl reprezintă informaţia şi reuşita profesională este dată de gestionarea acesteia în folosul evoluţiei intelectuale. Cadrului didactic, aflat în contextul informaţiei, care tinde să devină agresivă, îi revine rolul clar de a se adapta prin adecvarea stilului didactic, a metodelor şi procedeelor, a materialelor şi mijloacelor didactice utilizate în demersul educativ, la cerinţele unei societăţi aflate într-o continuă şi accelerată schimbare” a declarat dir. adj. prof. Marius Cosmin Pintea

Partenerii simpozionului: Inspectoratul Școlar Județean Alba, Casa Corpului Didactic Alba, Primăria Teiuș.

vineri, 20 februarie 2015

Ziua Siguranţei pe Internet 2015

LICEUL TEORETIC TEIUȘ s-a alăturat altor sute de şcoli şi organizaţii care au sărbătorit Ziua Siguranţei pe Internet şi care au promovat folosirea responsabilă a Internetului şi noilor tehnologii de către copii.
Cu ocazia Zilei Siguranţei pe Internet,  LICEUL TEORETIC TEIUȘ a organizeazat activități prin care elevii să conștientizeze importanța adoptării unui comportament civilizat în utilizarea Internetului. De asemenea s-au accentuat posibilele pericole care pot surveni pe parcursul navigării pe diferite platforme de socializare utilizate în mediul online.
Ziua Siguranţei pe Internet a fost celebrată marţi, 10 Februarie 2015 şi propune tema „Împreună facem Internetul mai bun!”  oferind oportunitatea abordării într-o manieră non-formală a aspectelor pozitive pe care mediul online le are în dezvoltarea copiilor şi tinerilor şi, totodată, a rolului pe care fiecare dintre noi îl avem în crearea unui Internet mai bun. 
„Cu ocazia Zilei siguranţei pe Internet se implementează în peste 100 de ţări campanii educaţionale care promovează mesajul „Împreună facem Internetul mai bun!” cu sprijinul şcolilor, părinţilor, autorităţilor, societăţii civile şi presei naţionale. Experienţa din ultimii ani a Organizaţiei Salvaţi Copiii care implementează în România proiectul Sigur.info demonstrează interesul a tot mai multe instituţii de învăţământ de a se alătura iniţiativei de promovare a siguranţei pe Internet în rândul copiilor şi părinţilor. Începând cu anul 2009 peste 700 de şcoli au ales să se implice în activităţile propuse de echipa Sigur.info şi sperăm ca prin noul Ghid al sigurantei pe Internet lansat de Organizaţia Salvaţi Copiii în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale activităţile educaţionale care vizează acest subiect să fie implementate în toate şcolile din România. Mulţumim LICEULUI TEORETIC TEIUȘ pentru deschiderea de a se alătura iniţiativei internaţionale.” declară Georgiana Roşculeţ, coordonator educativ Sigur.info.


vineri, 23 ianuarie 2015

Mica Unire - oameni, locuri și fapte

Conduși de gândul unirii, de mândria națională păstrată în suflet cu sfințenie și de dorința promovării spiritului românesc, elevii Liceului Teoretic Teiuș, alături de cadrele didactice au marcat importanța zilei de 24 Ianuarie 1859, printr-un eveniment cultural derulat în centrul orașului Teiuș.
Evenimentul s-a desfășurat sub egida proiectului Mica Unire – oameni, locuri și fapte, care a dezvăluit importanţa şi semnificaţia istorică a zilei de 24 Ianuarie. De asemenea proiectul s-a bazat pe resorturile reale ale istorie având ca obiective: familiarizarea cu personalităţi ale istoriei noastre naţionale, cultivarea spiritului patriotic la elevi, promovarea literaturii de inspiraţie istorică și sensibilizarea tinerei generaţii pentru cunoaşterea şi respectarea moştenirii trecutului istoric al poporului român. Activitățile derulate pentru atingerea țintelor propuse s-au concretizat în: selectarea de poezii pe tema Unirii Principatelor, realizarea de creații artistice, literare și plastice, valorificând realitatea istorică, concurs pe teme de istorie, careu de marcare a evenimentului, confecționarea de însemne tricolore, precum și Hora Unirii cu participarea elevilor, cadrelor didactice, a oficialităților orașului Teiuș și a comunității locale.
Epoca în care s-a realizat Mica Unire reprezintă o perioadă de mare intensitate istorică. Transformările structurale au conferit înfruntării dintre forțele vechi și cele noi, aspecte dramatice. Lupta pentru unire s-a extins asupra societății împletindu-se cu resorturile pregătite pentru formarea statului modern al cărui beneficiar urma să fie poporul, în totalitatea lui.
Pe drept, perioada istorică în care s-a realizat şi consolidat, prin reforme, statul naţional, poate fi apreciată drept o perioadă a revoluţiei pentru unitate. De altfel, contemporanii înşişi i-au simţit ritmul, profunzimea şi dimensiunile.
“Unirea fusese cea mai îndrăzneaţă şi cea mai înţeleaptă faptă a naţiunii româneşti. Îndrăzneaţă pentru că s-a săvârşit împotriva voinţei şi a dorinţei tuturor marilor puteri europene şi înţeleaptă pentru că, după veacuri de zbuciumări, părinţii patriei prevăzură, în sfârşit, că numai Unirea poate să fie pârghia de înălţare a neamului românesc.”
(Tribuna din 24 ianuarie  - 1909)

marți, 13 ianuarie 2015

Eminescu, metafora eternității

Scrierile lui Eminescu străbat vremurile ancenstrale şi rămân adevărate torţe aprinse la lumina cărora, generaţii la rând au împletit gândul cu fapta, punând în evidenţă partea sensibilă, ascunsă, responsabilă cu armonia, frumosul, blândeţea, dreptatea şi aspiraţia către perfecţiune, trăsături înscrise în spiritualitatea umană.
Fascinaţi de fantezia poetică şi epică a marelului Eminescu, elevii teiuşeni sub coordonarea cadrelor didactice, au dezvăluit puţin din lumina şi căldura artei de a scrie cu har, inspiraţie şi dăruire, având în vedere promovarea personalităţilor culturale româneşti, ca modele, în context european.
Proiectul „Mihai Eminescu, metafora eternităţii” stă sub afirmaţia eminesciană „Eu rămân ce-am fost romantic” şi propune elevilor explorarea operei lirice şi epice (Cezara, Făt-Frumos din lacrimă, Sărmanul Dionis) în care Eminescu valorifică toate temele şi motivele specifice romantismului. Astfel, timp de o săptămână s-au derulat activităţi care au urmărit dezvoltarea abilităţilor de lectură, cultivarea simţului estetic, familiarizrea cu textul eminescian (liric şi epic), precum şi inerpretarea personalizată (recitare, dramatizare) a creaţiilor sale.
Activităţile care l-au adus pe Eminescu în faţa noastră şi au reîmprospătat parfumul creaţiilor sale în gândurile şi inimile noastre, atât ale elevilor, cât şi ale cadrelor didactice, s-au desfăşurat pe două secţiuni: concursul „Mihai Eminescu, metafora eternităţii”, un concurs pluridisciplinar care a vizat competenţe specifice diferitelor discipline studiate în şcoală (limba şi literatura română, matematică, geografie, istorie, educaţie plastică, educaţie muzicală), valorificând opera lui Mihai Eminescu şi medalionul literar-artistic cu acelaşi titlu, desfăşurat la Casa de Cultură Teiuş. Evenimentul cultural în cinstea „poetului nepereche” a pus în scenă momente de recitare, dramatizare şi interpretare ce au avut ca obiectiv valorizarea operei lirice şi epice a lui Mihai Eminescu.
Partenerii care au susţinut implementarea proiectului „Mihai Eminescu, metafora eternităţii” au fost: Primăria Teiuş, Casa de Cultură Teiuş, Biblioteca Teiuş şi Corul Seniori Teiuş.
Cadrele didactice implicate în proiect: dir. adj. prof. Marius Cosmin PINTEA, prof. Romina POP, prof. Corina RADU, prof. Gabriela LASCU, prof. Ionela STAICU, prof. Ana BREAZ, prof. Adriana POPA, prof. inv. prim. Liliana POPA.